Nový prstenec kolem Jupiteru

Snímky ze sondy New Horizons přinesly záběr slabého proužku nedaleko měsíce Himalia. Jedná se o část nového prstence kolem planety Jupiter.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jupiterův měsíc Himalia

Jupiterův měsíc Himalia | Foto: Uživatel: own work

V září roku 2006 se sonda New Horizons během svého letu k planetce Pluto přiblížila k Jupiterovu měsíci Himalia a vědci v rámci zkoušek dlouhofokální kamery LORRI pořídili sérii snímků. Při jejich analýze je čekalo překvapení. Tým z John Hopkins University o něm referoval na Lunar and Planetary Conference v Houstonu, která se konala tento měsíc. Kamera zachytila slabý pruh, který by mohl tvořit dosud neznámý prstenec kolem Jupiteru. Kdy vznikl, není jasné, ale sonda Galileo na své misi k Jupiteru v roce 2003 nic podobného nezaznamenala.

Pruh leží v blízkosti měsíce Himalia, a vědci se proto domnívají, že jeho materiál mohl být vymrštěn právě z povrchu tohoto 170 km širokého nepravidelného měsíce. Pokud je to pravda, muselo k impaktu dojít relativně nedávno, protože vymrštěný prach se obvykle rychle rozptýlí a stane se neviditelným. Vědci se domnívají, že účastníkem srážky mohl být 4 km široký měsíc S/2000 J 11, který byl objeven v roce 2000. Nedlouho po svém objevu ale zmizel a teoreticky je možné, že se zcela zničil při srážce s mnohem větším měsícem Himalia.

Zdroj: NewScientist

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme