Na univerzitách v Anglii roste nespokojenost studentů s kvalitou výuky

Univerzitní vzdělání v Británii má celkově dobrou pověst, ale to neznamená, že všichni studenti jsou spokojeni. Například na univerzitě v Manchesteru si stěžují na některé stránky výuky, konkrétně na příliš velké třídy a na nedostatečné známkování písemných prací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti Harvardovy univerzity

Studenti Harvardovy univerzity | Foto: Miroslav Konvalina

Více než 200 studentů technických oborů univerzity v Manchesteru podepsalo petici, ve které si stěžují na špatné standardy výuky ve svých kurzech.

Například v seminářích vedených tutorem se najednou učí více než 150 studentů. Slabé známkování jejich písemných prací je dalším jevem - na konci esejí se prý často objeví jenom jedna věta hodnocení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nespokojenosti studentů na anglických univerzitách hovořil ve vysílání Rádia Česko spolupracovník Milan Kocourek

Na setkání s vedením univerzity si studenti také stěžovali, že přednášky obsahují pasáže, které jsou jednoduše okopírované z knih. To vše je podle nich dokladem klesající kvality výuky.

Nespokojenost mezi studenty se neomezuje jen na Manchester. Podle listu The Sunday Times dávají najevo nelibost také na univerzitách v Bristolu i jinde. Očekává se další rozšíření vlny protestů, zvlášť pokud budou zvýšeny školní poplatky.

Většinu univerzit v Anglii financuje stát. Školní poplatky se platí od roku 2006, jejich původní výše byla maximálně 3000 liber ročně. V tomto akademickém roce nesmějí poplatky přesáhnout 3225 liber, ale očekává se další zvýšení.

Ve Walesu studenti platí nejvýše 1200 liber ročně. Zájemci si mohou požádat o půjčky na studium, které jsou výhodně a garantované státem.

Na skotských univerzitách se místním studentům a lidem ze zemí Evropské unie poplatky neúčtují, hradí se ze speciální agentury zvané Student Awards Agency. Studenti z Anglie ale poplatky ve Skotsku platit musí.

Anglické univerzity čekají škrty

Vláda hodlá v příštím akademickém roce snížit financování univerzit v Anglii o 398 milionů liber. Jde o součást úsporných opatření, která se vztahují na všechna odvětví v rámci povinných škrtů.

Kabinet také chce, aby čím dál víc univerzit nabízelo místo tříletého studia dvouleté kurzy. Toto opatření má zmírnit finanční krizi a rozšířit nabídku vysokoškolského studia co možná nejširšímu okruhu uchazečů.

Organizace univerzitních rektorů s navrhovanými škrty není spokojená. Její předseda, profesor Steve Smith, řekl, že škrty budou znamenat tlaky na anglické univerzity a ohrozí jejich schopnost nabízet vysoce kvalitní výuku, kterou studenti očekávají.

Také konzervativní opozice opatření vlády vehementně kritizuje. Stínový ministr školství David Willetts oznámil, že vytvoří-li konzervativci po volbách novou vládu, nabídnou pak vysokoškolské vzdělání dodatečným desetitisícům zájemců.

Ve Skotsku je situace jiná. Návrh rozpočtu tamní vlády počítá s navýšením univerzitních výdajů v tomto roce o více než dvě procenta. Školství je jedním z oborů, kde mají jednotlivá území Británie naprostou samostatnost.

Milan Kocourek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme