Orli skalní opět v české přírodě

22. březen 2010

Velkou radost mají ochránci přírody z dvojice orlů, kteří si u nás po více než 100 letech postavili hnízdo. O projektu s názvem Návrat orla skalního do Moravskoslezských Beskyd jsme hovořili s jeho manažerem Petrem Orlem, vedoucím Stanice na záchranu volně žijících živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku.

Hovořili jsme o projektu Návrat orla skalního do Moravskoslezských Beskyd. Je pravda, že už 100 let orel nehnízdil v Beskydech?
Je to pravda. Ještě v 19. století byl druhem relativně běžným, ale poslední známky o hnízdění orla skalního jsou známy z roku kolem 1850 a úplně poslední ověřený údaj o výskytu orla pochází z roku 1893. Na začátku 20. století ještě pravděpodobně hnízdil v jiných horských masivech v Čechách, ty údaje už ale nejsou ověřené.


Mezi vypuštěné orli patří párek Filomena a David. Myslíte, že si zvládnou postavit hnízdo?
Už si hnízdo staví, mají postavený základ. Sledujeme je z velké dálky, ale je jasné, že je to mladý pár, samec ještě zřejmě není pohlavně dospělý. Je více jak pravděpodobné, že toto hnízdění nebude ještě úspěšné. Ale je to stabilní pár, který si drží hnízdní teritorium a do budoucna je to velmi nadějné.
Filoména je samice vypuštěná v rámci projektu v roce 2007, David byl vypuštěn o rok dříve, je to čtyřletý samec.

Čtrnáctidenní mládě orla skalního

Kdy orli skalní pohlavně dospívají?
U karpatské populace mohou být samice pohlavně dospělé už ve třech letech, už tehdy mohou snést vajíčka. U samců je to později, až zhruba v pěti, šesti letech. Karpatská populace se vyvíjí trošku později, oproti tomu ve Španělsku jsou známy případy, kdy orli hnízdí už ve čtyřech, dokonce v pěti letech.

Doufám tedy, že za rok, za dva se dočkáme šťastné snůšky. Kdy začal projekt Návrat orla skalního do Beskyd?
Dnes už se ten projekt nazývá Návrat orla do České republiky, nejedná se jen o území Beskyd. Projekt jsme začali připravovat už v 90. letech, ale vypouštění samotné začalo v roce 2006. Od té doby bylo vypuštěno celkem 13 mláďat. Mláďata pocházejí ze Slovenska, ten projekt je realizován ve spolupráci se Slovenskou státní ochranou přírody.

Orel skalní v letu

Přežila všechna mláďata?
Ne, nepřežila. Koncem loňského roku jsme měli smutné zprávy. Tehdy nám dvou a půl letou orlici Gabču otrávili v Čechách, v blízkosti Votic, a v prosinci jsme přišli o půlročního samce Mika, kterému pravděpodobně selhalo srdíčko, asi měl nějaký zdravotní problém.

A ti ostatní?
Ty ostatní sledujeme, mají nainstalované vysílačky, buď radiové nebo satelitní. Je pravda, že o některých nevíme třeba půl roku nebo i tři čtvrtě, ale předpokládáme, že normálně fungují v přírodě. Takovým ukazatelem je měsíc srpen, kdy se vracejí na místo vypouštění – loni jsme tam zachytili všechny vypuštěné ptáky. Pro ně je místo, odkud vylétli, stejně důležité jako vztah k rodišti a vracejí se tam.

Podrobnosti o projektu Návrat orla skalního do České republiky se dozvíte na stránkách www.orelskalni.cz.

Spustit audio