Údajné korupci British Aerospace Systems se věnuje soud

Soud vyšší instance v Londýně by měl dnes rozhodnout o tom, zda mimosoudní dohoda mezi British Aerospace Systems a britským protikorupčním úřadem vstoupí v platnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadzvukový letoun JAS-39 Gripen

Nadzvukový letoun JAS-39 Gripen | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Skončilo by tak několikaleté šetření údajných úplatků při získávání zahraničních zakázek, mimo jiné v České republice, Maďarsku, Tanzanii.

Průběh sporu sleduje v Londýně spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka, Ve Světě o osmé připomněl, že o posouzení platnosti mimosoudního vyrovnání požádala nevládní organizace Kampaň proti obchodu se zbraněmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O posouzení mimosoudní dohody mezi British Aerospace Systems a britským protikorupčním úřadem mluvil na Rádiu Česko Ivan Kytka

Soudce, který případ posuzuje, měl zveřejnit své rozhodnutí už koncem minulého týdne, pak je odložil na pondělí, zdá se, že nakonec bude zveřejněno až dnes. „Institut soudního přezkumu je v Británii nový, převzatý z amerického právního řádu,“ vysvětlil Kytka a tím, že jde i o skutečnosti pět let staré.

Společnost British Aerospace Systems nebyla v celé záležitosti nakonec usvědčena z uplácení, přiznala pouze vážné účetní chyby a je ochotna zaplatit pokutu zhruba čtvrt miliardy britských liber.

V České republice neměla společnost British Aerospace uplácet přímo - měl se ho dopouštět její zprostředkovatel, rakouský hrabě Mensdorff-Pouilly. Ten byl počátkem února v Londýně nejprve zatčen, pak znovu propuštěn na svobodu.

„Britští detektivové ukázali prstem právě na Mensdorffa-Pouillyho a stopy vedou do České republiky prostřednictvím jeho firmy MPA Prague, kterou měl koncem 90. let založit,“ připomněl Kytka.

Martina Mašková, Ivan Kytka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme