Korejci si oblíbili českou kulturu i kuchyni

Jihokorejský Soul si v těchto dnech připomíná 20. výročí navázání diplomatických vztahů Jižní Koreje s Českou republikou. Během uplynulých dvaceti let se mezi oběma zeměmi vytvořily silné obchodní vztahy - Korea je dnes náš pátý největší mimoevropský obchodní partner - hned po Spojených státech, Kanadě, Číně a Japonsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dějiny a současnost v Soulu

Dějiny a současnost v Soulu | Foto: Daniel Raus

Korejci ale Českou republiku nevnímají jen jako destinaci, která může obohatit jejich obchodní výměnu. Jak Rádiu Česko řekl na konci loňského května český velvyslanec v Korejské republice Jaroslav Olša, Korejci si velmi oblíbili českou kulturu a čím dál víc jich za ní neváhá přicestovat až do Prahy.

„Statistiky ukazují, že se v posledních pěti letech těch turistů objevilo v Praze mezi 60 a 70 tisíci ročně, což je obrovské číslo. Soul, hlavní město Jižní Koreje je jediná asijská destinace, která se dá létat přímo z Prahy. A lety čtyřikrát týdně v podstatě plnými letadly jsou neuvěřitelná věc,“ řekl Olša.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Rádia Česko byli český velvyslanec v Jižní Koreji Jaroslav Olša a fotografka Lucie Steinzová, která v Koreji žije.

Podle fotografky Lucie Steinzové, která v Jižní Koreji žije, je česká kultura u Korejců tak populární díky kombinaci několika důvodů.

„Jedním je to, že Korejci mohou cestovat do České republiky teprve posledních 20 let a nabralo to raketových vzestup. Dále je to obliba cest do ČR u Japonců a Korejci je obecně rádi napodobují. A potom jsou to samozřejmě krásy Prahy, architektura. A v neposlední řadě je to fakt, že se v Praze natáčelo několik seriálů, které jsou v Koreji oblíbené,“ přiblížila.

V Koreji je zájem o českou kulturu i kuchyni

V Jižní Koreji, zejména v Soulu, mají podle ní lidé možnost chodit na koncerty české vážné hudby, muzikály či různé výstavy. Z hudebních skladatelů je podle fotografky oblíbený například Dvořák či Smetana.
V Soulu je možné také studovat například český jazyk.

„Bohemistika se vyučuje na Hankuk univerzite. V každém ročníku studuje přes 30 studentů, takže dohromady okolo 150 studentu,“ přiblížila.

Korejci mají podle ní také zájem o českou kuchyni. „Je zde několik
Českých restaurací, které jsou velmi populární. Korejci tam chodí se tam na guláš a na bramboráky a české pivo vařené v minipivovarech,“ uvedla na Rádiu Česko.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme