Nejvíc nemocných s TBC je v Praze, Středočeském a Plzeňském kraji

Česko se stále nevypořádalo s tuberkulózou. Nejvíc je jí v Praze, ve Středočeském a Plzeňském kraji. Podle statistik ji loni dostalo 652 lidí a 38 na ni zemřelo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tuberkuloza (TBC)

tuberkuloza (TBC)

Ve skutečnosti je ale nakažených daleko víc, protože třeba mezi bezdomovci se tuberkulóza špatně mapuje. Podle Jiřího Homolky, přednosty kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí z pražské Všeobecné fakultní nemocnice je hodně tuberkulózy také mezi cizinci.

„Cizinci tvoří zhruba pětinu všech nově zjištěných tuberkulóz v roce 2008 i v roce 2009. Země, ze kterých tito cizinci přijíždějí, mají výskyt tuberkulózy dvaceti až třicetinásobný než u nás, takže oni si ji sem přivezou. Nejčastěji pocházejí z Vietnamu, Mongolska, Slovenska,“ řekl Homolka.

Tuberkulóza je bakteriální infekční onemocnění, které nejčastěji postihuje dýchací cesty. Proti nemoci se v Česku povinně očkují novorozenci od čtvrtého dne do šestého týdne.

Igor Maňour, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme