Tajný americký raketoplán

24. březen 2010

Americké kosmické raketoplány Space Shuttle jsou ve službě už od roku 1981 a patrně během jednoho roku skončí s létáním. Americké vojenské letectvo ale k prvnímu startu v tichosti připravuje zcela nový raketoplán. Bude menší a bezpilotní, zato technologicky pokročilejší.

Start nového stroje s názvem Orbital Test Vehicle je naplánován na 19. nebo 20. dubna. Tento kosmický letoun je asi 9 metrů dlouhý, 4,5 metrů široký a 3 metry vysoký. Váží přes 5 tun. Doposud měl kódové označení X-37B a vyrobili ho v továrně Boeing Phantom Works v Jižní Kalifornii. Vynese ho klasická nosná raketa Atlas V. Nyní už probíhají poslední předstartovní zkoušky, tankování paliva a umisťování letounu pod kryt na špičku rakety.

Celý projekt vznikl v roce 1999 a původně byl rozvíjen pod vedením NASA. Letoun měl startovat z nákladového prostoru raketoplánu, tedy až během letu na orbitě. Po katastrofě raketoplánu Columbia ale vědci rozhodli, že miniraketoplán poletí do vesmíru samostatně a že bude bezpilotní. O další vývoj letounu se už starala americká vládní vojenská agentura DARPA a všechno probíhalo v utajení. V letech 2006–2007 si miniraketoplán trochu zalétal pouze jako kluzák v atmosféře. Při těchto zkouškách jej vynesl speciální nosič White Knight, Bílý rytíř, tedy stejný letoun, který posloužil suborbitálnímu stroji SpaceShipOne k výletům za hranice atmosféry.

Přistávání raketoplánu X-37 v představě výtvarníka.

Účel nového raketoplánu stále není jasný. Úřední místa se zatím vyhýbají konkrétním odpovědím na to, jaké náklady bude stroj vynášet a jaké cíle bude plnit. Neznáme ani přesnou dobu, po kterou raketoplán vydrží kroužit na orbitě kolem Země. Nejnovější zprávy mluví až o devíti měsících, starší uváděly jen 3 týdny. Víme jenom, že v malém nákladovém prostoru (2 m x 1 m x 20 cm) bude místo pro družice a experimenty. Mezi technologické zajímavosti tohoto raketoplánu patří hlavně systém tepelné ochrany, avionika (letecká elektronika), mechanická konstrukce trupu a systém automatického řízení.

Orbital Test Vehicle není prvním automaticky řízeným raketoplánem v historii. Prvním byl sovětský Buran, který odstartoval ke svému jedinému letu v r. 1988. Pak byl projekt Buran kvůli ekonomické krizi a rozpadu Sovětského svazu zrušen.

Raketoplán X-37A na nosiči White Knight
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.