Arbitráž o vytyčení hranic není proti slovinské ústavě

Slovinský ústavní soud přiblížil Chorvatsko k závěrečným rozhovorům o přistoupení k Evropské unii. Podle něj je totiž dohoda o arbitráži mezi Slovinskem a Chorvatskem o sporné území a přístup k moři v souladu se slovinskou Ústavou. Vyhráno ale ještě není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ljubjaň

Ljubjaň | Foto: Fotobanka stock.xchng, nick aprilbell

Dohoda mezi slovinským předsedou vlády a chorvatskou premiérkou bouřila atmosféru v obou zemích. Obě země se zavázaly, že přijmou rozhodnutí speciálně vytvořené arbitrážní komise, ve které zasedá na obou stranách stejný počet expertů a vede ji nezávislá osobnost.

Většina veřejnosti i politiků jak ve Slovinsku, tak v Chorvatsku ale druhé straně nedůvěřovala.

Šéf slovinské diplomacie ihned po vynesení rozsudku zareagoval slovy, že zatím není rozhodnuto, zda jeho země dovolí Chorvatsku v Unii otevřít kapitolu zahraniční, bezpečnostní a obranné politiky.

EU a Chorvatsko verdikt vítají

Evropská unie i Chorvatsko přivítaly schválení smlouvy o hranicích se Slovinskem tamním Ústavním soudem. Jeho verdikt přišel v symbolickou chvíli - v Bruselu totiž právě jednala rada pro stabilizaci a přidružení Chorvatska k Unii.

Eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle řekl, že unijní exekutiva přivítala úsilí obou zemí k vyřešení jejich dvoustranného hraničního problému. Připomněl, že Chorvatsko už hraniční ujednání ratifikovalo. Komise je ráda, že i Slovinsko udělalo významný krok na cestě k jeho ratifikaci.

Pro chorvatského ministra zahraničí Gordana Jandrokoviče je schválení dohody slovinským ústavním soudem dobrou zprávou.

„Je to znamení, že jsme blízko řešení velmi složitého problému podle evropských standardů, v evropském duchu. Jsme velice spokojeni,“ komentoval výrok slovinského ústavního soudu chorvatský ministr zahraničí.

Pavel Novák, Jaromír Janev, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme