Proslulá jezdecká škola ve Vídni ruší představení, koně mají chřipku

Světoznámá dvorní jízdárna ve Vídni osiřela. Nikoliv od návštěvníků, kteří by rádi sledovali představení plné tanečních kreací v podání sněhobílých plnokrevných hřebců. Jenže téměř polovina z tamních lipicánů onemocněla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lipicán

Lipicán | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Koně jsou nachlazení a kašlou. Nikoliv na taneční představení a své vděčné diváky, ale proto, že chytili virus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proslulá jezdecká škola ve Vídni ruší představení, koně mají chřipku

Světoznámá Španělská jezdecká škola v srdci Vídně se tak proměnila v malou nemocnici. Čtyřnozí krasavci jsou v nepřetržité péči zvěrolékaře a pečovatelů.

Musí je hlavně zbavit nepříjemného zahlenění. Hřebci dvakrát denně inhalují přes pro ně vyrobený ultrazvukový aparát, který vypadá jako maska, páru ze speciální tekutiny na rozpouštění hlenů.

Vysoce šlechtění lipicáni mají totiž velmi citlivé plíce, a proto se musí šetřit. Ve stravě dostávají vitamíny na posílení imunity.

Ošetřovatelé se u zvířecích pacientů střídají v třísměnném provozu. Třicet hřebců, kteří mají momentálně pracovní neschopenku, se z nepříjemné chřipky v naprostém klidu a bez reptání trpělivě zotavuje.

Jejich 34 kolegů, kterým se virus vyhnul, nadále každý den poctivě trénuje. Vždyť turisté z celého světa se už nemohou dočkat kýženého okamžiku, kdy se všichni vznešení koně tanečními kroky v rytmu valčíku opět předvedou v plné kráse.

Marie Woodhamsová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme