24. 3.

24. březen 2010

The New Brazillian Music

Brazílie svoji rozlohou zabírá polovinu Latinské Ameriky, čemuž odpovídá i bezbřehá plejáda hudebních stylů, které zde vznikly. Brazilská hudební diverzita se rozvíjí zvláště dobře v poslední dekádě, kdy se éterické popěvky či dunivé rytmy prolínají s elektronikou a vznikají překvapivé hudební novotvary. Pro zvídavého posluchače z ciziny je navíc velmi praktické, že novou brazilskou hudbu pro něj přehledně mapují každoroční samplery brazilské hudební "exportní kanceláře", Brasil Musica e Artes. A právě z posledního vydání tohoto sampleru vychází náplň dnešní Mozaiky. Pokud se vám budou uvedené skladby líbit, můžete si je legálně a bezplatně stáhnout z adresy bmabrazil.bandcamp.com, odkaz najdete i na domovské straně Mosaiky. První ukázka je z projektu Tres na Massa, na němž se podílelo 13 žen, které v písních líčí své sny, touhy i přelomové zážitky. Tres na Massa známá v překladu 3 v těstu, a ve slangu to označuje tu nejlákavější pochoutku.

Morada Boa

Banguela

Přístavní město Recife má v hudebním zeměpise Brazílie specielní roli, je tu velká koncentrace černošského obyvatelstva, a široká plejáda stylů s kořeny z Afriky, jako třeba maracatu, či coco, a právě v rytmu coco zpívá Ana Diniz, s doprovodem perkusivního nástroje alfaia a houslí rabeca.

Coco Bambo

Ouro Negro

Jaká hudba vzniká na severu Brazílie? Tedy v oblasti, kde se do Atlantiku vlévá Amazonka. To vám předvede skupina La Pupuña, z města Belem, které leží přímo u ústí Amazonky.

Só A Galera

Rio de Janeiro platilo dlouho za kulturní centrum Brazilie. Když odtud ve 20 století začal vysílat rozhlas, místní samba a později bossa nova ovlivňovala hudební vkus v celé zemi. Dnes je Rio základnou skupiny Tijuquera, která se sem přesunula z jižní části země, z města s kouzelným názvem Florianópolis.

Vista do Canal

V dnešní Mozaice jsme poslouchali album The New Brazillian Music, pokud se vám kterákoli ze skladeb líbila, můžete si ji legálně a bezplatně stáhnout z adresy bmabrazil.bandcamp.com, odkaz najdete i na domovské straně Mosaiky, v rubrice cd dne.

Lero-Lero

Sylvia Patricia - Lagrimas e Vodka

Spustit audio