Nové vedení Ukrajiny se snaží vyjednat s Ruskem levnější plyn

Nový ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a jeho kabinet zažívají první ostrý test. Během tohoto týdne se totiž pokusí přesvědčit Rusko, aby zlevnilo plyn, který dodává na Ukrajinu. Zároveň chtějí přesvědčit zástupce Mezinárodního měnového fondu, aby obnovili finanční pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Janukovyč.

Viktor Janukovyč. | Foto: Strana regionů

Vikor Janukovyč se stal prezidentem Ukrajiny zhruba před měsícem. Nedlouho poté se změnila i vládní koalice.

Podle vedoucího kanceláře agentury na podporu exportu Czechtrade v Kyjevě Aleše Synka už změny v zemi pozitivně přijala řada světových ratingových agentur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s vedoucím kanceláře Czechtrade v Kyjevě Alešem Synkem pro Rádio Česko

„Janukovyč byl a je obklopen odborným týmem, takže se předpokládá ve srovnání s bývalou prezidentkou Tymošenkovou, že bude dělat potřebné reformy ve spolupráci s řadou nosných odvětví východní Ukrajiny, která jsou schopná přinášet devizy do země,“ uvedl Synek.

Rozhodující pro to, zda se ukrajinská ekonomika odrazí od pomyslného dna, bude podle Synka mimo jiné cena plynu z Ruska. Včerejší schůzka premiérů Ruska a Ukrajiny na toto téma ale vyzněla do prázdna.

„Předpokládá se, že jednání budou během nejbližší doby obnovena, v květnu má potom proběhnou setkání na úrovni prezidentů. Dá se předpokládat, že spíš bude cena plynu určena až jako výsledek jednání prezidentů, nikoliv premiérů,“ míní Synek.

Jak dodal, Kyjev by tentokrát mohl při vyjednávání o cenách plynu uspět. Součástí rozhovorů je totiž i vyjednávání o dodávkách ruského paliva do jaderných elektráren na Ukrajině.

„Pokud se tam podaří navázat spolupráci, tak ruské energetické zájmy silně ovládnou Ukrajina, a to je zase zájem Ruska. Tam by Rusko bylo ochotno jít na ústupky a dodávat Ukrajině levnější plyn,“ připomněl Synek.

Signálem i pro české firmy, které na Ukrajině podnikají nebo které o ní mají zájem, bude také výsledek jednání s Mezinárodním měnovým fondem o zbylé části finanční pomoci. Většinu z přislíbených 16,5 miliardy dolarů už Ukrajina vyčerpala, fond ale v listopadu kvůli nesplněným slibům předchozího prezidenta a kabinetu pomoc přerušil.

„Inspektoři, kteří včera na Ukrajinu přijeli a budou zde působit do 2. dubna, buďto potvrdí tento rámec, nebo budou jednat o širším rámci na období několika let. Předpokládá se, že se Ukrajině podaří získat tento úvěr, a to bude signál jednak pro investiční firmy, jednak pro finanční instituce,“ podotkl vedoucí kyjevské kanceláře Czechtrade.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme