Kvůli skandálu s eurodotacemi padlo další obvinění

Protikorupční policie obvinila kvůli údajnému nezákonnému rozdělování evropských dotací jihozápadních Čechách další osobu. Žena měla padělat doklad ministerstva kultury, aby tak zvýšila šanci na získání dotace pro regionální technické muzeum v Plzni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

auto Policie ČR

auto Policie ČR | Foto: Petra Škarková

Zfalšovaný doklad měl dokázat, že exponáty v muzeu jsou kulturní památkou. Podvod by tak projektu za víc než 120 milionů korun při bodování žádostí zajistil vyšší ohodnocení.

Muzeum žádalo z regionálního fondu necelé sto tři miliony. Regionální technické muzeum sice s touto konkrétní žádostí neuspělo, nicméně už před dvěma roky získalo evropskou dotaci ve výši 14,5 milionu korun na dva projekty: jeden byl zaměřený také na restaurování exponátů a druhý na mediální podporu.

Zřizovatelem Regionálního technického muzea v Plzni je Západočeská univerzita v Plzni a společnost Škoda holding. Ženě, která připravovala podklady pro žádost, hrozí za několik trestných činů až desetiletý trest.

Skandál kolem dotací rozdělovaných Úřadem Regionální rady Jihozápad, tak má už tři obviněné. Ve vazbě je však jen ředitel úřadu Jiří Trnka.

Milan Kopp, Lucie Husárová 1, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme