Země EU chtějí odlehčit podnikatelům snížením administrativy

Řada zemí Evropské unie se snaží usnadnit situaci malým a středním podnikatelům, např. snižováním administrativní zátěže. Navíc v době, kdy takové firmy bojují s hospodářskou recesí, je toto téma na pořadu dne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podnikání, byrokracie - ilustrační foto

podnikání, byrokracie - ilustrační foto | Foto: Alena Palečková

I proto Zastoupení Evropské komise v Česku a Informační kancelář Evropského parlamentu pořádá v podvečer seminář s názvem „Jsem malý podnikatel a dolehla na mě krize“.

Jak pro Rádio Česko řekl Pavel Mádr, redaktor serveru EurActiv.cz, který na semináři také vystoupí, na konci roku 2009 vstoupila v platnost směrnice, která usnadňuje poskytování služeb přes hranice.

„Dosud ji implementovala jen třetina států, Česko je mezi nimi. Některé země také zavedly tzv. test středních a malých podniků, například v Dánsku, Belgii, Finsku nebo Německu, kde se posuzuje každý legislativní návrh podle jeho dopadů na malé a střední podniky,“ vysvětlil Mádr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomoci zemí Evropské unie malým a středním podnikatelům hovořil ve Světě o desáté redaktor serveru EurActiv.cz Pavel Mádr.

Problém u poskytování přeshraničních služeb podle něj zatím spočívá v tom, že ze směrnice vypadlo ustanovení o zemi původu, kdy například čeští podnikatelé by mohli nabízet služby v Německu a respektovat při tom česká pravidla. „Ale i tak je to krok vpřed,“ tlumočil názor podnikatelů Pavel Mádr.

Evropská unie se podle něj snaží malým a středním podnikatelům především odstranit administrativní překážky, které brání rozvoji malého a středního podnikání. Do roku 2012 by se prý tyto překážky měly srazit o 25 %, možná až o třetinu.

Velkou bolestí jsou pozdní platby, neskrýval Mádr. Nejenže soukromá sféra neplatí včas, ale především veřejná sféra, a to v čase krize může být pro některé malé a střední podniky likvidační. „V Evropském parlamentu se teď projednává směrnice o opožděných platbách, která by měla přinést další sankce pro veřejné instituce, které nedostojí včas svým závazkům,“ dodal.

Lenka Buriánková, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme