Český plán snižování schodku EK nepřesvědčil

Česko sklidilo od Evropské komise kritiku za svůj konvergenční program. Tedy plán, jak dosáhnout kritérií pro přechod na euro. Naše opatření ke snižování rozpočtového schodku vzbuzují u unijní exekutivy obavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Evropská komise dnes hodnotila úsporné programy nejen Česka, ale i devíti dalších zemí Unie. Všechny vesměs kritizovala za to, že vycházejí z příliš optimistických odhadů budoucího vývoje hospodářství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hodnocení Evropské komise shrnul bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák

O Česku zpráva říká, že program předložený vládou premiéra Jana Fischera sice počítá se snížením rozpočtového deficitu z loňských 6,6 procenta HDP na Unií požadovaná tři procenta do roku 2013, programu ale vytýká nekonkrétnost.

Český plán je podle komise nekonkrétní

Podle Evropské komise předpokládá český program pro následující dva roky snižování výdajů rozpočtu, neuvádí však opatření, kterými se toho má dosáhnout. V materiálu se doslova píše, že naši rozpočtovou strategii „nelze plně ocenit, když neposkytuje detaily konsolidačních opatření nezbytných k dosažení cílů.“

Podle ministra financí Eduardy Janoty je to dáno tím, že nikdo neví, kdo bude po volbách vládnou a nelze tedy konkrétní kroky přesně specifikovat: "My jsme to formulovali jako limity, až kam se může jít. Konkrétní opatření budou potom kombinací opatření na straně příjmů a na straně výdajů. Konkrétní charakter a poměr, do jaké míry se, která část rozpočtové bilance, bude na úsporách podílet, o tom do jisté míry rozhodnou volby."

Přehrát

00:00 / 00:00

O konvergenčním plánu České republiky a deficitu státního rozpočtu mluvili v Ozvěnách dne bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák a ministr financí Eduard Janota.

Analytika České spořitelny Petr Zahradník si myslí, že kdyby byl Janotův balíček přijat beze změn, tak by byl Brusel spokojen: „Janotův návrh bohužel prošel parlamentem s výraznou redukcí a rozmělněním. Původní výdajové úspory nedostály rozsahu, který ministr Janota navrhoval.“ Zahradník se proto nediví, že Evropská unie nebyla s tímto nástinem spokojena.

Bez reformy nás podle EU čeká krach

Obavy komisařů vyvolává hlavně dlouhodobá udržitelnost veřejných financí. Ta v současnosti patří mezi nejhorší v Unii a Evropská komise řadí Česko do nejhorší skupiny států, jejichž finance by bez reforem za několik let zkolabovaly.

Česku Evropská komise například radí dodržet rozpočet plánovaný pro letošní rok a nezvyšovat výdaje. V následujících letech pak má více šetřit a provést reformy, zejména v důchodovém systému. Komise předpokládá, že bude narůstat tlak na rozpočet, protože dopad stárnutí obyvatelstva je v Česku vyšší než celounijní průměr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dlouhodobé udržitelnosti českých veřejných rozpočtů mluvil v pořadu Stalo se dnes analytik České spořitelny Petr Zahradník.

Podle ministra financí Eduarda Janoty je kritika Evropské unie oprávněná a je nutné se řídit jejími radami: „Já si myslím, že experty toto hodnocení nijak nepřekvapuje, že jsme do jisté míry takovou reakci očekávali. Já ji považuji za objektivní a korektní. Potvrzuje se, že některá opatření, která jsem navrhoval v rámci snížení deficitů, byla sice zrušena, ale zřejmě se k nim budeme muset vrátit.“

Náprava bude na příští vládě

Národní koordinátor pro přijetí eura v České republice Oldřich Dědek v reakci na zprávu řekl, že Evropská komise zpřísnila metr svého hodnocení, což je podle něj vzhledem k událostem v Řecku pochopitelné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s národním koordinátorem pro přijetí eura Oldřichem Dědkem pro Rádio Česko

„Ukazuje se, že bude potřeba zvýšit autoritu paktu stability a růstu, a v tomto smyslu doporučení Evropské komise vyznívají tímto směrem,“ uvedl Dědek v rozhovoru pro Rádio Česko.

Problém vidí i v České republice. „Fischerův kabinet připravil určitý program konsolidace veřejných financí, jelikož ale nemá politickou podporu, je to vláda přechodná, tak se nepodařilo řadu z těchto opatření prosadit. Proto i v tomto smyslu konvergenční program má určité nejistoty,“ podotkl Dědek.

Vláda premiéra Fischera v konvergenčním programu počítá s tím, že rozpočtový schodek v letošním roce dosáhne 5,3 procenta HDP, v příštím roce 4,8 procenta HDP a o rok později 4,2 procenta HDP.

Náprava českých veřejných financí však bude podle Dědka záležet především na vládě, která vzejde z květnových voleb. „Je skutečně zapotřebí, a v tom je názor Evropské komise správný, aby konvergenční program nebyl obecný a aby obsahoval jasná opatření, kterým chce Česká republika směřovat k cíli tří procent HDP,“ zdůraznil Dědek.

Milan Kopp, Pavel Novák, Martin Hromádka, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme