Český Krumlov by měl mít novou točnu

V zámecké zahradě Českého Krumlova by měla vzniknout nová točna, a to podle požadavků organizace UNESCO, kterému se český stát zavázal do roku 2016 točnu z památkově chráněného parku odstranit. Vyplynulo to z dnešní schůzky jihočeských politiků, památkářů a Ministerstva kultury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Točna v Českém Krumlově

Točna v Českém Krumlově | Foto: Jan Rosenauer

Zástupci Jihočechů ale nechtějí přistoupit na odstranění točny ze zahrady. Trvají na tom, aby se točna opravila a zůstala tam, kde je. Podle informací Českého rozhlasu se ministrovi kultury, Václavu Riedlbauchovi, jejich jednoznačný postoj příliš nezamlouvá. Na řešení točny by mohl český stát čerpat dotaci Evropské unie, a to ve výši až půl miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání o českokrumlovské točně sledovala reportérka Michaela Vetešková

Podle ministerstva kultury je nejschůdnější variantou ta, která počítá s vybudováním nové konstrukce otáčivého hlediště přímo v zahradě. Točna by ale musela splňovat požadavky UNESCO, aby mohla v zahradě zůstat i po roce 2015.

Nové divadlo by vzniklo jako projekt Národního centra exteriérového divadla a z 85ti procent by jej financovala Evropská unie a 15ti procent stát.

Ve hře byly původně tři varianty - točnu rekonstruovat, vymístit ze zahrady anebo přestavět na základě požadavků organizace UNESCO.

Michaela Vetešková, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme