Senát vetoval zvýšení mateřské, na tahu je sněmovna

Lidovecký návrh na zpětné navýšení mateřské v Senátu narazil. Pravice ho odmítla s tím, že by dál prohloubil zadlužovaní státu. Boj o mateřskou se tak přesouvá zpátky do sněmovny. K přehlasovaní veta horní komory je potřeba nejméně 101 poslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůze Senátu

Schůze Senátu | Foto: www.senat.cz

Podle zákonodárců z TOP 09 a ODS by schválení normy zatížilo státní rozpočet o další zhruba dvě miliardy korun. „Za prvé jsme tedy hlasovali pro takzvaný Janotův balíček a byť je hodně vyprázdněný, tak stojí za to, za určitým názorem stát. Druhá věc: to snížení není tak drastické, jak je někdy komentováno," upřesnila senátorka za ODS Alena Palečková.

Místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková s rozhodnutím horní komory nesouhlasí a věří, že poslanci mateřskou znovu schválí: „Jestliže byla nastavena výška mateřské, tak není možné ji snižovat. Protože to znamená nejen zhoršení podmínek rodin, je to i velký signál do veřejnosti, jak se staví společnost vůči rodinám s dětmi.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O mateřské diskutovaly v odpoledních Ozvěnách dne Soňa Paukertová, senátorka z klubu TOP09 a Michaela Šojdrová, první místopředsedkyně KDU-ČSL

Na tahu je teď sněmovna. Ta má sílu veto Senátu přehlasovat. Proti jejímu přijetí je ale i prezident Václav Klaus, který už dříve avizoval, že normu nepodepíše. Místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová tvrdí, že lidovci chtějí s hlavou státu ještě jednat. Věří také, že ještě další poslanci zváží svoji podporu návrhu.

„Máme ohlasy z terénu, že se maminkám opravdu snížil příjem o tisíc i dva tisíce korun a to už je v rodinném rozpočtu znát,“ uvedla Šojdrová. Současně odmítá, že by šlo o populismus.

„O ten by šlo, pokud bychom někomu zvýšili příjmy. Populismus je, pokud někomu slíbíme třináctý plat nebo třináctý důchod. Tady se ale naopak stalo to, že my jsme snížili příjem maminkám na mateřské, chceme jen napravit předchozí chybu,“ dodala místopředsedkyně KDU-ČSL.

Senátorka Soňa Paukertová z klubu TOP 09 připomněla, že sněmovna, včetně KDU-ČSL takzvaný Janotův balíček podpořila. „Je opravdu potřeba začít šetřit. Mateřská velmi vzrostla v roce 2009 a teď se jen vrací na úroveň z předchozího období, řekla Paukertová.

Milan Kopp, Igor Maňour, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme