Listuj a skenuj

26. březen 2010

Skenování celé knihy do počítače je úmorná práce. Nový japonský skener ale pracuje rychlostí 200 stran za minutu a knihu před ním stačí jen zběžně prolistovat.

Klíčem k rychlosti skenování je nová technologie, kterou vyvíjí tým profesora Masatoshiho Ishikawy z Tokijské univerzity. Jejich skener má ultrarychlou kameru, která pořídí 500 snímků za sekundu. Přístroj navíc stejně rychle promítá na stránky knihy laserovou referenční mřížku. Tato mřížka díky své deformaci umožňuje přístroji přesně změřit, jak je stránka knihy právě prostorově deformována. To umožní přepočítat obrázek ohnuté stránky na stránku dokonale plochou. Stránky knihy tedy není nutné při skenování narovnávat, ale stačí je přístroji ukázat prakticky v jakémkoliv rozumném úhlu či ohnutí.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/tCOXC5PTJj8&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/tCOXC5PTJj8&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>


Zmíněný skener je zatím poměrně velký, v laboratoři zabírá celý pracovní stůl. Cílem vědců je přístroj zmenšit tak, aby se vešel i do chytrého telefonu. Je nabíledni, že pak vyvstanou problémy s autorskými právy, knižní nakladatelé takhle rychlý kopírovací nástroj nepřivítají s nadšením.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/L_rBNnLhbY8&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/L_rBNnLhbY8&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>


Skener je pro profesora Ishikawu ale pouze jednou z aplikací, které vyvíjí v oblasti robotiky. Proslavil se také například rychlou robotickou rukou, která umí chytat míčky v letu, a dokonce s míčem i driblovat.

<object width="640" height="505"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/Qb-NNm5-tIw&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/Qb-NNm5-tIw&hl=cs_CZ&fs=1&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505"></embed></object>


Jeho roboti jsou vybaveni součástkou Super Vision Chip, která je rychlejší než lidské oko. Díky jeho dalším patentům umíme sledovat jednotlivou bakterii pod mikroskopem nebo zachytávat pohyb ve videohrách řízených gesty.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.