Vhodný čas na emise státních dluhopisů

České státní dluhopisy jsou jedny z nejbezpečnějších na světě. V porovnání cen pojištění na finančních trzích proti státnímu bankrotu je Česko na osmém místě. Nejlépe je na tom Norsko, nejhůře z evropských států Řecko a Island. A jako nejrizikovější investoři hodnotí Argentinu. Podle analytiků je to ideální doba na emise státních dluhopisů, zejména v zahraničních měnách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Český stát si letos bude muset půjčit asi 280 miliard korun. Argumentace, proč je nyní vhodný čas získat část této sumy přes dluhopisy, zejména v zahraničních měnách, je podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka, relativně jednoduchá. Je to očekávání zhoršování situace na trhu se státními dluhopisy v globálním kontextu.

„Na dluhopisové trhy letos přiteče záplava státních dluhopisů, spousta států má vysoké fiskální schodky a ty musí nějakým způsobem profinancovat. Dá se říct, že dneska už je trochu pozdě. Právě dnes jedna z ratingových agentur snížila hodnocení dluhopisů Portugalska, což zřejmě nezůstane bez odezvy na mnoha trzích s dluhopisy, řekl pro Rádio Česko ekonom Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dluhopisech hovořil ve vysílání Rádia Česko ekonom Patria Finance David Marek.

Podle jeho slov se ministerstvo financí snaží rozšířit okruh investorů, kteří půjčují českému státu. „Pokud by se ministerstvo financí refinancovalo pouze na domácím trhu, kde působí několik hráčů, mohou ho přidržet při zdi a zatlačit na vyšší výnosy. Pokud se rozšíří okruh investorů díky emisi Eurobondů, tato šance klesá,“ popsal David Marek.

Jak dále vysvětlil, ministerstvo financí by nemělo spekulovat na devizových trzích, mělo by své emise Eurobondů zajišťovat pomocí nástrojů kurzového zajišťování proti pohybu kurzu koruny, takže v tomto ohledu by pohyby kurzu koruny neměly znamenat zisky ani ztráty.

Fiskální situace v České republice je špatná, může se dále zhoršovat a volby přinášejí okamžik, který může naznačit směr vývoje ve fiskální oblasti. Důležité pro zahraniční investory je to, aby vznikla stabilní vláda, která bude mít dostatečně silný mandát a také, aby tato vláda byla odhodlána s rozpočtem něco dělat.

Dana Votýpková, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme