Británie představila rozpočet na příští finanční rok

Britská vláda seznámila parlament a veřejnost s rozpočtem na příští finanční rok, posledním před blížícími se parlamentními volbami. Labouristé se v něm musí alespoň pokusit snížit astronomický schodek veřejných výdajů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Big Ben

Big Ben | Foto: europa.eu.int

Ten dosahuje zhruba sto sedmdesáti miliard liber, v přepočtu asi pěti biliónů korun. Britský ministr financí Alistair Darling přednesl návrh rozpočtu doslova před několika minutami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka ve Světě o druhé.

"Rozpočet přichází v době, kdy britská ekonomika překonává dopad nejhlubší globální recese za posledních více než šedesáti let," zdůraznil mimo jiné britský ministr financí.

Krize bankovního sektoru v roce 2008 měla na Británii větší dopad než na její partnery v Evropské unii a v Británii se v této souvislosti uvažovalo o zavedení bankovní daně. Ta by měla sloužit jako pojistka proti případným budoucím špatným dluhům.

Nápoj 'cider' zdraží o deset procent

„Alistair Darling o ní obsáhle hovořil. Vysvětlil, proč by byla důležitá, ale řekl také, že pokud by ji Británie v této fázi zavedla jako jediná země, vedle Spojených států, tak by neměla žádoucí vliv, ani dopad,“ přiblížil z Londýna spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka.

Rozpočtová zpráva bývá v Británii rovněž tradičně ve znamení zvyšování daní z pohonných hmot, alkoholu a cigaret, které jsou už dnes nejdražší v Evropě. V přepočtu na české koruny tak nově vyjde půllitr piva z dosavadních devadesáti korun na devadesát pět korun. Krabička cigaret pak zdraží ze sto padesáti na sto šedesát korun.

„Zajímavé je i to, že britské ministerstvo financí si vybralo za cíl radikálního daňového zvýšení také alkoholický nápoj cider. Na alkoholický nápoj vyráběný z jablek uvalí o deset procent vyšší daň, než tomu bylo doposud,“ poznamenal Kytka.

Ondřej Černý, Ivan Kytka, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme