Zastupitelé Králova Dvora odvolali starostu města

25. březen 2010

Zastupitelé Králova Dvora na Berounsku na svém zasedání odvolali starostu města Karla Mencla. V tajném hlasování bylo pro jeho odvolání 10 z 12 zastupitelů, kteří se tak rozhodli i kvůli pochybnému financování víceúčelové sportovní haly. Karla Mencla proto v tuto chvíli vyšetřuje policie a hrozí mu vězení na 3 až 10 let. Na zasedání nechyběla ani naše redaktorka Lucie Zemanová.

Atmosféra na králodvorském zastupitelstvu by se dala krájet. Většina zastupitelů totiž netušila, že budou rozhodovat o vedení města. S návrhem na odvolání starosty totiž tentokrát nepřišla opozice, jak tomu bylo na minulých zasedáních, ale místostarosta Králova Dvora Petr Vychodil spolu s dalšími třemi zastupiteli, kteří odmítli sdělit konkrétní důvody, které je k tomuto kroku vedou.

Zastupitelé nakonec schválili tajné hlasování, ve kterém se pro odvolání starosty vyjádřilo 10 z nich. Po vyhlášení výsledku se bývalý starosta Karel Mencl zvedl, všem poděkoval a odešel se slovy, že nehodlá setrvat ani v zastupitelstvu města. Těsně po svém odvolání přiznal, že ho mrzí, že odchází od rozdělané práce, ale že chce v tuto chvíli odejít z politiky města. Do budoucna se prý ale vše může změnit.

Smíšené pocity neměl ale jen odvolaný starosta, ale i sami zastupitelé. Jana Chlupová, která je zároveň předsedkyní finančního výboru, se nechala slyšet, že si starosty váží za to, co pro město udělal, ale že jeho odvolání vítá.

Odvoláním starosty ale zastupitelstvo rozhodně neskončilo. Trvalo až do večerních hodin a někteří zastupitelé se nakonec rozhodli předčasně odejít. Na jednání jich nakonec zůstalo pouze sedm a zastupitelstvo proto přestalo být usnášeníschopné. Právě proto se nemohlo schválit ani konečně usnesení a v tuto chvíli se tedy řeší, zda odvolání starosty vůbec vešlo v platnost. Město se proto obrátilo na právníky a o tom, jak se situace vyvíjí, vás samozřejmě budeme informovat.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio