Alžběta Pezoldová se soudí o pozemky na Hradčanech

Dědička hlubocké větve rodu Schwarzenbergů Alžběta Pezoldová se uchází o pozemky ve Zlaté uličce na pražských Hradčanech. Její žalobu dnes projedná Obvodní soud pro Prahu 1. Ten předešlé jednání z letošního února odročil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Comstock Images


Uchází se snad o největší soukromý majetek vyvlastněný v Československu těsně před Únorem 1948. Kauza rodu Schwarzenbergů je považována ze největší restituční žalobu podanou proti České republice a trvá 17 let. Proto jsme se Alžběty Pezoldové zeptali, jestli neuvažuje, že by své nároky prostě vzdala.

„Člověka napadají různé myšlenky, ale že bych s tím přestala, nad tím jsem opravdu vážně nepřemýšlela nikdy. A to proto, že jsem přesvědčená, že majetek jednou dostanu zpátky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma v Ranním Radiožurnálu přiblížila redaktorka Michaela Vetešková

A dokonce neuvažuje ani o změně taktiky, protože říká, že žádnou taktiku se svými právníky nemá.

„Spíš reagujeme na situace, které přicházejí, na argumenty, které se objevují ve zdůvodněních rozsudků. Takže to není tak, že bychom se řídili nějakým plánem, ale zkoušíme reagovat nejchytřeji, jak jen to jde,“ vysvětluje Pezoldová.

Tři parcely o výměře kolem padesáti metrů čtverečních leží z části pod třemi různými objekty, v nich jsou teď obchody se suvenýry. Ale jak říká - o soudní spory se příliš nestará a přenechává je právníkům.

Žena, která chce po českém státě majetek v hodnotě 40 miliard korun, je dcerou hlavy hlubocké větvě rodu Adolfa Schwarzenberga. Český stát po druhé světové válce majetek hlubockých Schwarzenbergů znárodnil. Postaral se o to takzvaný Lex Schwarzenberg z roku 1947.


Marika Táborská, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme