V Doksech po nucené třídenní odstávce znovu lidem zatopí

Lidé v Doksech snad budou mít ode dneška opět teplo a teplou vodu. Obejít se bez ní museli od pondělí. Kvůli přerušení dodávek plynu totiž byla mimo provoz kotelna. O řešení se jednalo na městském úřadě v Doksech téměř celý den.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

radiátor, topení

radiátor, topení | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Dny bez tepla obyvatele Doks pořádně rozzlobily. A s postupem Lenoxy, které platí jedny z nejvyšších záloh za teplo v zemi, jsou vyloženě nespokojení. „Je to hrozné, co se děje,“ říká jedna z obyvatelek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o problémech v Doksech připravila Ivana Schöffelová.

„Teplá voda nejde. Nemůžeme se koupat, musíme dávat vodu do hrnce a ohřívat na kamnech,“ stěžuje je si obyvatel Doks. „Navlečená jsem. Kalhoty mám teplé, dlouhý rukáv,“ doplňuje obyvatelka panelového domu, který je napojený na výtopnu.

Teplo ale chybí i ve zdejším domově důchodců. V části, kde jsou ležící klienti, si většina z nich na zimu naříká. Na výtopnu je napojená i školka. „Řešíme to tak, že jsme požádali rodiče dětí, aby jim dali ještě jednu vrstvu oblečení. Dostávají víc teplých nápojů a zvýšili jsme pohybovou aktivitu,“ řekla ředitelka školky Marcela Hrušková.

Mezitím se na městském úřadě vyjednává. Luděk Pražák z Energetického regulačního úřadu má zhruba v polovině jednání vymyšlené dvě možné varianty řešení. „Buď RWE obnoví dodávku plynu pro Lenoxu nebo bude muset být ustanoven jiný provozovatel,“ nastínil Pražák.

Teplárna Lexona | Foto: Ivana Schöffelová

Lenoxa možná o licenci přijde

Podle starosty Doks Zdeňka Krenického jsou ale výsledky jednání jen provizorní. „V tomhle okamžiku najdeme nějaký model, který vyřeší situaci na přechodnou dobu zhruba čtrnácti dnů, než Energetický regulační úřad najde definitivní řešení.“

„Došlo se nakonec k závěru, že všechny platby, které budeme odesílat, nepůjdou na firmu Lenoxa, ale na Efis, který převzal všechny povinnosti firmy Lenoxa,“ vysvětlil Roman Bláha.

Podle Luďka Pražáka z Energetického regulačního úřadu je velmi pravděpodobné, že Lenoxa nakonec o licenci stejně přijde. Právě teď s ní probíhá insolvenční řízení. Pokud soud zjistí, že není schopná svoje závazky splnit, vyhlásí na ni úpadek.

Ivana Schoffelová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme