Slovensko je připraveno přispět na záchranu Řecka

Evropská unie by měla slíbit konkrétní pomoc zadluženému Řecku. Prohlásil to slovenský premiér Robert Fico. Bratislava je podle něj připravená se na takové pomoci podílet. O situaci Řecka budou v Bruselu jednat lídři členských zemí Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělské dílo Travesías v sídle Rady EU

Španělské dílo Travesías v sídle Rady EU | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Fico prohlásil, že výsledkem jednání by měl být závazek, jak Řecku pomoci v případě nouze. Přesně takový slib požadují Athény. Podle Fica by se na půjčkách Řecku měl podílet i Mezinárodní měnový fond.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenský premiér Robert Fico chce přispět na záchranu Řecka.

„Zdaleka nejsem proti tomu, aby existovala spolupráce mezi Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou centrální bankou a Evropskou komisí. Takovouto spolupráci naopak vítám. Nebyl bych příliš tvrdohlavý v tom, že se jedná jen o evropskou záležitost,“ řekl Fico.


Evropská Unie by měla slíbit pomoc zadluženému Řecku i podle premiéra Jana Fischera. Premiér to prohlásil před bruselskou schůzkou lídrů sedmadvacítky.

Evropská komise už navrhla rychlé přijetí schématu dvoustranných půjček členů eurozóny Řecku. Systém půjček by měla mít Unie podle předsedy Evropské komise Barrosa připravený. Ovšem aktivovat jej jen v případě, že Řecko vyčerpá všechny své možnosti a požádá o pomoc.

Dvoustranná pomoc? Až na posledním místě

Pozice německé kancléřky Angely Merkelové k pomoci Řecku zůstává před unijním summitem beze změny. Šéfka spolkové vlády si dokáže představit dvoustrannou pomoc evropských zemí a zásah Mezinárodního měnového fondu.

K němu by ale podle Merkelové došlo až tehdy, pokud by si athénská vláda nemohla na finančních trzích obstarat další půjčky. Kancléřka se ve vládním prohlášení před poslanci Spolkového sněmu jednoznačně postavila za mezinárodní záchranu Řecka před státním bankrotem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Ondřej Houska sleduje summit EU přímo v Bruselu.

Za nejvyšší cíl německé politiky současně označila stabilitu eura. Angela Merkelová se ohradila proti tomu, že by Německo při řešení řecké krize postupovalo váhavě.

„Dobrý Evropan není nezbytně ten, kdo pomáhá rychle,“ uvedla kancléřka. Šéfka spolkové vlády zaujala taky svým prohlášením, že si pro ‚boj s dopady krize přeje změnu základních unijních smluv.‘ Za absurdní pak Merkelová označila kritiku některých zemí, že Německo oslabuje evropské partnery svými exportními úspěchy.

Některé země se obávají, aby vnější pomoc Athénám nepokazila reputaci eura a Unie vůbec.

Předsedové vlád zemí platících eurem se kvůli pomoci Řecku sejdou na mimořádné schůzce pravděpodobně v noci po skončení prvního jednacího dne summitu Unie.

Pavel Novák, Martina Mašková, Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme