Republikáni zkomplikovali zdravotnickou reformu v USA

Dlouhý příběh schvalování reformy zdravotnictví ve Spojených státech ještě není u konce. Přestože prezident Barack Obama už podepsal zákon, který má zásadní změny ve zdravotnickém systému přinést, našel Senát během dodatečné připomínkové procedury v legislativě dvě procesní chyby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský Kongres

Washingtonský Kongres | Foto: Vojtěch Pohanka

Reformu, která má přinést mimo jiné větší kontrolu nad pojišťovnami, by to ale ohrozit nemělo.

Komplikace souvisí se snahou republikánské opozice, která Obamovu reformu zdravotnictví odmítá, o její zablokování. Během posledního předlouhého zasedání Senátu vznesli republikáni celkem třicet návrhů dodatků k zákonu, demokraté je ale všechny přehlasovali.

Procedurou v Senátu nakonec neprošly dva články legislativy, týkající se studentských půjček. Ty teď budou ze zákona vyčleněny.

Změnu pak budou muset nejprve potvrdit senátoři a kosmeticky okleštěný zákon poté půjde k novému schvalování do Sněmovny reprezentantů, kde už největší proměna amerického zdravotnictví za poslední čtyři desítky let prošla těsnou většinou v neděli.

Jan Prokeš, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme