Zápalná láhev v Bedřišce obsahovala diethylether

Láhev hozená do domu v ostravské kolonii Bedřiška nemohla vybuchnout. Radiožurnálu to řekl Václav Kozmík z Vysoké školy chemicko - technologické. Podle výsledků expertizy byl totiž v láhvi diethylether.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okno

Okno | Foto: Michal Schoffer

„Diethylether patří mezi extrémně hořlavé kapaliny. Hoří ale studeným plamenem, to znamená, že pokud by chtěl někdo něco zapálit, musel by to kombinovat s jinou látkou, která dobře hoří,“ vysvětlil Kozmík.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Bedřišce dnes natáčela Andrea Čánová

K útoku došlo před jedenácti dny. Láhev se po dopadu nerozbila a její obsah nezačal hořet, protože knot podle vyšetřovatelů uhasila dívka, která v pokoji spala. Podle Kozmíka ale láhev začít hořet nemohla.

Na analýze zajištěných stop teď pracuje desítka odborníků. Zkoušky související s vyhodnocením stop probíhají nejen v policejních, ale také v dalších laboratořích. Týkají se různých odvětví, například genetiky, chemie nebo mechanoskopie.

Diethylether je běžným laboratorním rozpouštědlem. Za normálních podmínek se jedná o čirou, bezbarvou a extrémně hořlavou kapalinu s nízkým bodem varu a charakteristickou nasládlou vůní. V obchodech se běžně neprodává.

Igor Maňour, Andrea Brtníková, Alžběta Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme