Je Česko připraveno na moderní energetické technologie?

Na mezinárodním energetickém regulačním fóru v Praze se jedná o energetické bezpečnosti České republiky a také o spolehlivosti dodávek. Odborníci také jednají o využívání nových technologií v energetice a o vývoji spotřeby energií v budoucnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Foto: Česká plynárenská unie

Analytik společnosti ENA Vladimír Štěpán si ale myslí, že energetická koncepce Česka s využíváním nových technologií a inovacemi v oblasti energetiky příliš nepočítá:

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko a moderní energetické technologie v pořadu Svět o druhé.

"Energetická koncepce byla spíše zaměřena na to, aby byl dostatek energií a aby se zvýšila bezpečnost energií, než to že by nějakým způsobem zdůrazňovala vyspělé technologie. Myslím, že je to spíš otázka budocnosti rozpracování této koncepce."

Nová naděje - polský terminál zkapalněného plynu

Jednou z inovací v oblasti transportu zemního plynu je zkapalněný plyn. Polsko by pro jeho transport rádo vybudovalo terminál na pobřeží Baltského moře. Objevily se však spekulace, že kvůli potrubí Nord Streamu se k terminálu nedostanou lodě se zkapalněným plynem, jejichž ponor je velmi hluboký.

Podle Vladimíra Štěpána by ale Polsko s Nord Streamem nesouhlasilo, pokud by taková výstavba měla narušit jejich vlastní plány:

"Zkapalněný plyn má do 10-15 let pokrývat až jednu třetinu spotřeby Evropské unie, jeho rozvoj je tedy obrovský. Polsko je v přípravě prvního terminálu na východ od Německa nejdále. Tak bych se divil, kdyby si Polsko nechalo tento projekt zhatit."

Projekt Sever-Jih

Pro Českou republiku bude důležitý už fakt, že na západ od Německa není jediný terminál na zkapalněný plyn. Premiéři Visegradských zemí schválili na své poradě projekt Sever-Jih, který uvažuje o spojení jižního terminálu v Chorvatsku se severopolským terminálem.

"Na trase projektu Sever-Jih je obrovská kapacita podzemních zásobníků na území Česka, Slovenska a Rakouska. Takže se zdá, že je to ideální projekt pro Střední Evropu," dodává Štěpán.

Levný zkapalněný plyn

V současné době je podle Vladimíra Štěpána stav přebytku zemního plynu. Je to zřejmě z toho důvodu, že zdroje zkapalněného plynu hledají dnes těžce odbyt a jsou velmi levné:

"Tato situace může trvat do roku 2012 nebo dokonce i 2015. Takže se nedá předpokládat, že by to mírné oživování ekonomiky, které lze očekávat v nejbližších letech znamenalo, že se nějakým způsobem zdraží plyn."

Martina Mašková, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme