Datování starých vín

21. září 2010

Metoda z arzenálu archeologů pomáhá odhalovat padělatele starých vín.

Archeologové zcela běžně využívají k datování nálezů organického původu radiouhlíkovou metodu, při které je stáří materiálu určeno z množství izotopu uhlíku 14C. Ten je nestabilní a má poločas rozpadu 5730 roků. V archeologii proto platí zásada, že čím je nález starší, tím méně izotopu 14C obsahuje. K datování nálezů z nedávné doby se tento postup nehodí, protože pokles koncentrace izotopu 14C je zatím malý a těžko se měří.


Australští vědci našli způsob, jak datovat i velmi mladé vzorky. Využili toho, že člověk v posledních desetiletích razantně zasáhl do izotopového složení atmosféry. Zkušební výbuchy atomových bomb výrazně zvýšily množství izotopu 14C v ovzduší. To se projevilo i na izotopovém složení organického materiálu, protože rostliny přijímaly větší množství izotopu 14C při fotosyntéze, býložravci konzumovali rostlinnou potravu bohatší na tento izotop a masožravcům se dostávalo do organismu více izotopu 14C z těla kořisti.

V šedesátých letech zkoušky atomových zbraní skončily a zároveň se naplno rozjelo spalování fosilních paliv. Přitom se uvolňovalo do ovzduší velké množství stabilního izotopu 12C a koncentrace izotopu 14C klesala. V druhé polovině 20. století byl poměr nestabilního izotopu 14C a stabilního izotopu 12C v ovzduší každým rokem trochu jiný. To se promítalo i do poměru obou izotopů v organických materiálech.

Vinohrad

Australský chemik Graham Jones z University of Adelaide představil na výroční konferenci American Chemical Society výsledky testů, při kterých využil poznatky o změnách izotopového složení atmosféry k datování vín. Hrozny vznikají v daném roce z organických látek syntetizovaných rostlinou z oxidu uhličitého načerpaného z ovzduší. To dává úrodě typický poměr izotopů 14C a 12C. Vína z 50. let minulého století jsou na izotop 14C výrazně bohatší než vína ze sklizní z nedávných let.


Jones dokázal s vysokou spolehlivostí určit na základě izotopového složení ročník vín z let 1958 až 1997. Výnosný byznys padělatelů, kteří přelepovali viněty na láhvích špatných ročníků vinětami z ročníků vysoce ceněných, tak má na kahánku. Podle Jonese neodpovídá obsah láhve ročníku uvedenému na vinětě asi v 5% případů vysoce ceněných vín.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 26.3.2010 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.