Topolánek se vzdal kandidátky, volebním lídrem ODS je Nečas

Předseda ODS Mirek Topolánek odstoupil z prvního místa jihomoravské kandidátky. Rozhodl se tak po doporučení výkonné rady strany. Lídrem ODS pro nadcházející sněmovní volby se stal místopředseda strany Petr Nečas. Topolánek zároveň zváží své setrvání v čele ODS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek a Petr Nečas na TK po jednání výkonné rady ODS

Mirek Topolánek a Petr Nečas na TK po jednání výkonné rady ODS | Zdroj: ČTK

„Po diskusi a na výzvu výkonné rady ustupuji z pozice volebního lídra občanských demokratů pro sněmovní volby 2010 i z jihomoravské kandidátky. Nebylo to, jak uvádějí média, z důvodu nějakých překroucených výroků, ale hlavně proto, aby ODS vyhrála sněmovní volby a zabránila Paroubkovi a komunistům vrátit nás někam před listopad 89. Současně jsem doporučil výkonné radě jako volebního lídra Petra Nečase a výkonná rada můj návrh podpořila," řekl Topolánek po jednání výkonné rady ODS.

To, že bude mít teď strana dvě tváře - volebního lídra a předsedu - podle Topolánka zatím nevadí. „Jedna věc je volební lídr, který se koncentruje na kampaň, druhá věc je technické zabezpečení strany. Ta dichotomie, tedy jakási dvojkolejnost, není dlouhodobě možná, ale ona zřejmě bude až do kongresu ODS, který vygeneruje nové vedení,“ uvedl.

Také podle pražského primátora Pavla Béma se tento stav nedá udržovat moc dlouho. „Určitě se to dá zvládnout krátkodobě, určitě do volební kampaně, určitě do seznámení se s volebními výsledky. A po vítězných volbách rozhodnutí o tom, jak bude vypadat budoucí vláda, samozřejmě ten další kongres v tom musí udělat pořádek,“ řekl Bém.

Nečas: Jsem připraven být premiérem

Petr Nečas po jednání výkonné rady prohlásil, že je připraven tvrdě pracovat na volebním vítězství. Zatím neví jestli se bude ucházet o funkci předsedy, nejdůležitější jsou podle něj teď květnové volby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček

„Naším základním cílem nyní je orientovat se plně na volby, odejít od různých mediálních kauz a pseudokauz a orientovat se na naše voliče. Máme propracovaný program, máme řešení pro tuto zemi. Víme co udělat s největší hrozbou této země, což je hrozba státního bankrotu a nárůstu veřejných dluhů. Víme jak zachránit a vytvořit nové pracovní příležitosti,“ řekl Nečas.

V případě vítězství je Nečas podle svých slov připraven ujmout se funkce předsedy vlády. „Logicky ODS představuje celostátního lídra jako kandidáta na předsedu vlády. A je to implicitně obsaženo v tomto návrhu a samozřejmě v případě úspěšných voleb je logické, že volební lídr představuje kandidáta na předsedu vlády,“ uvedl.

Podle místopředsedy Ivana Langera je tato úvaha naprosto logická. „To je přirozená souvislost, že ten, koho politická strany vysílá do voleb jako svého lídra, je současně jejím kandidátem na post premiéra. Ale to je ještě doopravdy daleko. Teď musíme být schopni nasadit nejintenzivnější tempo, abychom proběhli cílovou pásku jako první,“ řekl k tomu Langer.

Většina občanských demokratů hodnotila krok Topolánka kladně

Podle senátora ODS Alexandra Vondry, který Topolánkův odchod požadoval, může nejnovější rozhodnutí výkonné rady ODS hodně pomoci. „Věřím, že nám to pomůže, protože mezi lidmi je v politice poptávka po slušnosti, po věcnosti. A ODS nemá lepšího reprezentanta těchto vlastností, než je Petr Nečas,“ uvedl Vondra.

Také 1. místopředseda strany David Vodrážka rozhodnutí Mirka Topolánka ocenil. Pokud by předseda ODS na tuto funkci rezignoval, mohl by za něj podle stanov stranu vést právě Vodrážka. Ten tuto možnost po jednání výkonné rady potvrdil.

„Budeme o tom jednat jako nejužší vedení. Nicméně stanovy hovoří naprosto jasně, že v případě nepřítomnosti či neúčasti předsedy řídí stranu statutární místopředseda, tedy první místopředseda,“ uvedl Vodrážka.

Na prvním místě kandidátky v Jihomoravském kraji Topolánka vystřídá dosavadní dvojka poslanec Václav Mencl. Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček připomněl, že na kandidátkách už nelze provádět jiné změny, než že někdo odstoupí. To, že tak Topolánek učinil sám, je podle něj pro Petra Nečase lepší, než kdyby výkonná rada dovedla spor až do nějakého násilného rozchodu.

Sobotka rezignoval na stranické funkce

Jednání špiček ODS ještě před tím opustil šéf Senátu Přemysl Sobotka. Právě on jako první Topolánka vyzval, ať kvůli svým výrokům na adresu homosexuálů nebo církví zváží svůj odchod z vedení ODS i z kandidátky jihomoravského kraje.

Nakonec ale sám Sobotka rezignoval na vedoucí funkce v ODS. Odchází jak z výkonné rady, tak z grémia strany. Širší vedení občanských demokratů se sešlo jen dva dny poté, co situaci kolem předsedy řešilo grémium strany.

Zaorálek: Jde pouze o kosmetickou změnu

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka jde v ODS pouze o kosmetickou změnu. Politika ODS podle něj zůstane stejná.

„Mě připadá, že pan Topolánek v tom není tak důležitá figura, aby se změnila politika ODS zásadním způsobem. Myslím si, že to, co ODS představuje personálně i politicky programově, se nemění a že ta změna je v této chvíli pouze kosmetická. A de facto to není ani změna, je to falešná změna,“ uvedl.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je rozhodnutí výkonné rady ODS rozumné. „Petr Nečas byl dobrý ministr a je to velmi slušný člověk. Na rozdíl od Topolánka je introvert, což je v politice někdy nepraktické, ale v této situaci je to snad výhoda. Zajisté je to rozumná volba,“ uvedl.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda se domnívá, že spíše než předsednické křeslo, je v ODS důležitější jakási očista strany. "Podle mě vůbec nejde o to, kdo bude předsedou ODS. A také mě nepřísluší komentovat ty věci v ODS. Česká politika potřebuje spíše radikální očistu, radikální řez mezi některými podnikateli, některými byznysmeny a politikou,“ řekl Svoboda.

Igor Maňour, Veronika Malá, Katarína Brezovská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme