Izraelské vládě hrozí rozkol kvůli mírovým požadavkům USA

Izraelské vládě hrozí rozkol kolem amerických požadavků na vstřícné kroky Izraele vůči Palestincům. Umírněný tábor v kabinetu zdůrazňuje nutnost americkým požadavkům vyhovět, skupina radikálních sionistů je ale odmítá. Upozorňuje na to izraelský tisk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židé v arabské čtvrti v Jeruzalémě

Židé v arabské čtvrti v Jeruzalémě | Foto: Břetislav Tureček

Spekuluje se, že premiéra Benjamina Netanjahua může krize donutit k odstranění části ministrů z krajní pravice a rozšíření vlády o dnes opoziční centristickou stranu Kadima.

Podle deníku Jerusalem Post Američané čekají odpověď od Netanjahua do soboty. Plánují totiž výsledek svého tlaku na Izrael přeložit ke schválení summitu Ligy arabských států, která zasedá v Libyi. Spojené státy tak chtějí rychle rozjet nepřímé rozhovory mezi Izraelem a Palestinci.

Podle úniků do médií Američané například požadují, aby Izrael propustil dva tisíce palestinských vězňů a aby prodloužil desetiměsíční stavební uzávěru na západním břehu Jordánu.

V izraelské vládě ale panují rozpory, jak vůbec odpovědět. Podle deníku Ha'arec se Netanjahu bojí, že jakákoli jeho vstřícnost vůči Palestincům vyvolá odpor radikálního pravicového tábora.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme