Topolánka by mohl v čele ODS nahradit Vodrážka

Předseda ODS Mirek Topolánek odstoupil z kandidátky do poslanecké sněmovny. Rozhodl se tak po doporučení výkonné rady strany. Stranu povede do voleb místopředseda ODS Petr Nečas. Nyní se spekuluje o tom, kdy Topolánek rezignuje i na funkci předsedy strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ODS - hovoří předseda Mirek Topolánek.

Tisková konference ODS - hovoří předseda Mirek Topolánek. | Foto: Tomáš Adamec

Přestože si Mirek Topolánek nepřipouštěl, že by ho mohli účastníci schůzky donutit k odchodu a označil to za poslední sebevražedný krok, nakonec musel tlaku svých spolustraníků ustoupit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda ODS Petr Bendl ve Světě o osmé.

Po několika hodinách vzrušených debat se rozhodl funkce vzdát sám s tím, že zatím zůstane předsedou strany. ODS do voleb povede místopředseda Petr Nečas. Podle Nečase stálo za rozhodnutím Mirka Topolánka více faktorů.

„Jsem přesvědčen, že to byla především analýza situace. A také to, že tento názor, to znamená výzva k odstoupení, není názorem pouze většiny členů grémia, ale že to je dominující názor v ODS. Respektive reprezentovaný názory členů výkonné rady z regionů,“ řekl Nečas.

Nečas se ale domnívá, že situace, kdy stranu vede více lidí, není udržitelná příliš dlouho. „Není stanovená žádná časová lhůta. Na druhé straně i pan předseda řekl, že nepovažuje za dlouhodobě udržitelné mít dichotomii v tom, že celostátní volební lídr a současný předseda strany je jiný člověk,“ řekl Nečas.

ČTĚTE TAKÉ: Topolánek se vzdal kandidátky, volebním lídrem ODS je Nečas
Paroubek vyzval Nečase, aby se omluvil za vládnutí Topolánka

Podle místopředsedy ODS Petra Bendla je tato situace udržitelná už jen v řádu několika dní nebo nejpozději do nadcházející výkonné rady ODS. Mirka Topolánka by podle dosavadních informací mohl nahradit David Vodrážka.

„David Vodrážka je statutárním zástupcem předsedy. Je prvním místopředsedou. Má veškeré kompetence k tomu, aby mohl řídit stranu. Samozřejmě počítáme s tím, že po volbách bude kongres. Někdy hned po prázdninách,“ řekl Bendl.

Pokud by ODS vyhrála volby, příštím premiérem by se ovšem podle Bendla s největší pravděpodobností měl stát Petr Nečas. Dvoukolejnost ve vedení strany, to znamená na jedné straně lídr kandidátky pro volby, na straně druhé předseda strany, mu ale v tomto případě nepřijde na škodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda krajské ODS na jižní Moravě Jiří Kadrnka a Ladislav Mrklas z CEVRO ve Světě o deváté.

Jméno Petra Nečase jako lídra kandidátky pro volby se podle Bendla diskutovalo celý týden. „Nakonec se k němu přiklonila absolutní většina. Petr Nečas je člověk, který má kontinuitu vedení ODS. A má veškeré informace, které jsou potřeba,“ dodal místopředseda ODS.

Do čela jihomoravské kandidátky se posouvá Václav Mencl, který byl lídrem v jihomoravském regionu i v letech 2002 a 2006. „Václav Mencl je velmi silný lídr. Bezesporu je našim kandidátem na ministerský post,“ řekl předseda krajské ODS na jižní Moravě Jiří Kadrnka.


Podle politologa Ladislava Mrklase z Liberálně konzervativní akademie CEVRO, blízké ODS, celá kauza svědčí o rozkolísanosti politické scény před parlamentními volbami. „Je to vidět i jinde. Například na vzestupu nové strany Věci veřejné nebo TOP 09,“ podotkl Mrklas.

Tomáš Pavlíček, Alžběta Rákosová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme