Trhy pozitivně zareagovaly na dohodu o pomoci Řecku

Asijské akcie posilují, euro se v noci na dnešek odrazilo od svého desetiměsíčního dna a ropa překonala hranici 81 dolarů za barel. Trhy tak reagují na příslib, že Evropa společně s Mezinárodním měnovým fondem v případě potřeby pomůže zadluženému Řecku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování na frankfurtské burze

Obchodování na frankfurtské burze | Foto: AFP

Slib pomoci Řecku dali bez dalších podrobností na závěr prvního dne celoevropského summitu lídři Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ekonomem Citibank Jaromírem Šindelem pro Rádio Česko

Podle informací agentury Reuters plán počítá s tím, že by Řecko v případě potřeby dostalo 20 až 22 miliard eur. Ekonom Citibank Jaromír Šindel považuje takovou částku za dostatečnou.

“Především panovaly silné obavy, zda se Řecko bude schopno ufinancovat právě v průběhu dubna či května, kdy čelí obdobné splátce na svých dluhopisech,“ připomněl Šindel v rozhovoru pro Rádio Česko.

Zda se dá v případě řecké krize hovořil o finálním obratu, však podle něj bude záležet na samotném Řecku. „Balíček, který byl představen, počítá s tím, že se Řecko bude schopno ufinancovat samo, a je to spíše záchranná brzda,“ podotkl ekonom.

Podobně hodnotí bruselskou dohodu i analytik společnosti Deloitte Luděk Niedermayer. „Mezinárodní měnový fond bude ten, který vynutí na Řecích takovou disciplínu, aby si pomoc obrazně řečeno zasloužili. Zároveň je třeba říct, že pokud Řekové udělají to, co dřív či později musí udělat, to znamená začnou po sobě uklízet nepořádek, tak žádnou pomoc nebudou potřebovat,“ uvedl.

Pochybnosti kolem eurozóny trvají

Diskuze kolem řešení řecké krize podle něj lze chápat i jako signál, že je Evropa ochotná se podobným způsobem angažovat i v případě problémů dalších zemí jižní Evropy, jako je Portugalsko. Pochybnosti o stabilitě eurozóny ale budou odeznívat jen pomalu, míní Šindel:

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem společnosti Deloitte Luďkem Niedermayerem v Ozvěnách dne Radiožurnálu

"Pochybnosti budou patrně přetrvávat s odkazem na to, jak byl postoj pomalý, a to nemyslím pomalý ve směru v pomoci Řecku, ale nebyl v podstatě důrazný tak, jak by člověk očekával od lídrů eurozóny.“

Niedermayer připomněl, že do budoucnosti se v Unii rýsuje shoda v potřebě zpřísnit fiskální pravidla, aby se státy chovaly více odpovědněji v takzvaně lepších letech.

„Takže Řecko by se nemělo opakovat, mohly by se opakovat situace, kdy nějaká země utrpí asymetrický šok, který srazí ekonomiku na kolena. Ale to je situace, ve které by evropská solidarita zafungovala i bez toho, co se teď v Bruselu dohaduje,“ domnívá se analytik.

Ekonom Šindel také vysvětlil, jak se dohoda o případné společné pomoci Řecku se dotkne Česka, které je mimo eurozónu:

„První pohled bude, že se bude snižovat rozpětí mezi výnosy na vládních dluhopisech vůči německému bundu. Na druhé straně bude velice záviset na tom, jak výrazně to ovlivní eurodolarový trh a jak výrazně budou opět plynout investice z Ameriky do Evropy a tudíž i do České republiky.“

Martin Hromádka, Roman Chlupatý, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme