Atomové elektrárny v Německu můžou skončit až v roce 2050

Německo by mohlo energii z jádra využívat výrazně déle, než se dosud myslelo. Píše to deník Süddeutsche Zeitung, který se odvolává na vládní propočty. Podle nich by poslední z reaktorů mohl být odpojený ze sítě až v roce 2050.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto.

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Černo-žlutá koalice šla do voleb s jasnou vizí prodloužit životnost zbylých sedmnácti jaderných reaktorů. Kancléřský úřad a ministerstva hospodářství a životního prostředí si teď nechaly propočítat různé alternativy.

Formálně se prověřuje i varianta prodloužení životnosti o dalších 28 let. To by znamenalo, že některé elektrárny budou fungovat po dobu šedesáti let. Ministr životního prostředí Norbert Röttgen z CDU přitom dosud navrhoval prodloužení životnosti o maximálně osm let.

Podle Süddeutsche Zeitung se ale uvnitř křesťanské demokracie evidentně prosadila atomová lobby, která ministra vyšachovala. Röttgen ale tvrdí, že jde stále jen o propočty a že ani prozatímní rozhodnutí zatím nepadlo.

Jiří Hošek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme