Soudce Garzón bude ve Španělsku čelit obvinění ze zneužití pravomoci

Španělský Nejvyšší soud rozhodl, že soud nižší instance se může zabývat žalobou na soudce Baltasara Garzóna. Tento soudce je známý i za hranicemi Španělska, vyšetřoval řadu ostře sledovaných případů, z jeho podnětu byl např. v roce 1998 zatčen v Británii někdejší chilský diktátor Augusto Pinochet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Comstock Images

Garzón se také už dříve začal zabývat občanskou válkou ve Španělsku a zločiny éry diktátora Franciska Franka. A právě s Garzónovým zájmem o toto období souvisí žaloba kvůli údajnému zneužití pravomoci, kterou vznesl španělský Nejvyšší soud.

Podle soudu neměl údajně Garzón kompetenci k tomu, aby vyšetřování začal. Podnět k prošetřování podal ultrapravicový syndikát s názvem Čisté ruce. Toto radikální pravicové uskupení dlouhodobě nemá u veřejnosti žádné sympatie a například i opoziční Lidová strana k takovýmto subjektům přistupuje jen velmi obezřetně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soudce Baltasar Garzón čelí obvinění ze zneužití pravomocí. Téma pro spolupracovnici ČRo ve Španělsku Lubicu Zlochovou.

Samotný fakt, že se někdo snaží soudit člověka, který chtěl prošetřit zločiny režimu diktátora Franka, ve společnosti silně rezonuje. Soudce má u veřejnosti velkou podporu, rovněž pak i u pozůstalých obětí, kterých bylo téměř 500 000. Rovněž zahraniční právní experti vyjadřují na dálku Garzónovi podporu, přičemž někteří soudce hodlají podpořit v rámci procesu také osobně.

Ľubica Zlochová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme