Topolánek má podle části straníků odstoupit z čela ODS

ODS má po včerejšku dvě hlavní tváře strany - předsedu Mirka Topolánka a nového volebního lídra Petra Nečase. Topolánek nicméně ještě své setrvání v čele strany zváží. A právě to by nemělo podle některých občanských demokratů trvat dlouho. Vedle sebe by totiž podle nich nemělo stát v čele ODS více osobností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ODS - Mirek Topolánek

Předseda ODS - Mirek Topolánek | Foto: Tomáš Adamec

Musí to být spíš v řádu dnů a rozhodně před volbami, kdy se Mirek Topolánek rozhodne, jestli opustí místo předsedy ODS. „Já myslím, že pro srozumitelnost ODS by bylo lepší, kdyby to bylo co nejdříve,“ řekl místopředseda strany Petr Gandalovič.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v ODS diskutovali ve večerních Ozvěnách dne sociolog Jan Hermann, politolog Pavel Šaradín a novinář Alexandr Mitrofanov

Dlouhodobá dvojkolejnost ve vedení ODS na postu šéfa strany a volebního lídra není možná ani podle místopředsedy Petra Bendla. „Myslím si, že je to záležitost maximálně do následujícího jednání výkonné rady,“ soudí Bendl.

S tím, že strana nemůže mít dlouho více tváří souhlasí i nový volební lídr Petr Nečas. Mirka Topolánka ale nechce do ničeho tlačit. „Není v této chvíli důležité, stanovovat nějaký konkrétní termín,“ míní Nečas.

V případě, že Mirek Topolánek funkci složí, podle stanov ODS by stranu vedl první místopředseda David Vodrážka.

Rozhodne rychlost

Podle sociologa Jana Herzmanna z agentury Factum Invenio voliči výměnu Petr Nečas za Mirka Topolánka ocení pouze v případě, že bude dokonaná. „Pro voliče to bude dobrým signálem jen tehdy, pokud Topolánek odejde opravdu rychle a tím myslím v řádu dnů,“ řekl Herzmann.

Politolog Pavel Šaradín si myslí, že se novému volebnímu lídrovi nepodaří úplně stmelit rozklíženou stranu. „Nemá na to dost času. Jestli to bylo dobré řešení, ukážou až volby,“ uvedl Šaradín.

Podle komentátora deníku Právo Alexandra Mitrofanova bude sjednocujícím prvkem ODS minimálně do voleb snaha nepustit k moci šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

Politolog Jiří Pehe připomněl, že Topolánek sám řekl, že pokud by byl odvolán z čela jihomoravské kandidátky, tak rezignuje na funkci předsedy. Motivy proč to dosud neudělal, jsou podle politologa nejasné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Jiří Pehe v pořadu Stalo se dnes

„Otázkou je, jestli si nenechává z nějakých osobních důvodů čas na rozmyšlenou. Je také možné, že taktizuje a spoléhá na to, že Nečas a ODS nedopadnou ve volbách dobře a to mu umožní návrat do politiky,“ myslí si Pehe.

Igor Maňour, Veronika Malá, Veronika Sedláčková, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme