Na Slovensku se rozeběhla předvolební kampaň

Předvolební kampaň neběží jen v Česku, ale taky u nejbližších sousedů, na Slovensku. Obě kampaně, ta v České republice i ta na Slovensku, mají hodně společného a není to jen v načasování. Slováci si nové poslance vyberou dva týdny po Češích, tedy 12. června.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magda Vášáryová

Magda Vášáryová | Foto: Dana Josefová | Zdroj: Český rozhlas

Pravděpodobným volebním vítězem bude levice vedená premiérem Robertem Ficem. V české kampani, stejně jako v té slovenské, létají vzduchem populistická hesla a více či méně splnitelné sliby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kulturu předvolební kampaně na Slovensku v v Česku srovnávala na Radiožurnálu opoziční poslankyně slovenské Národní rady Magda Vašáryová.

„Pod vlivem posledních událostí v České republice musím říci, že tak daleko, co se týče brutálnosti jazyka i vyjadřování, zatím ještě nejsme,“ říká opoziční poslankyně slovenské Národní rady Magda Vášáryová, která dnes v Praze přednášela o předvolebním populismu.

„Sama jsem si včera a předevčírem nad novinami kladla otázku, jak daleko to až zajde. Není totiž pochyb, že ta ‚móda‘ dojde i k nám. Ale nejsem z toho příliš veselá,“ pokračuje poslankyně Magda Vášáryová.

Podle Vášáryové vyhraje volby na Slovensku Robert Fico, a bude se licitovat, zda sestaví vládu:

„To je situace, kterou již dobře známe. Měli jsme ji už dvakrát. Bude se hrát jen o to, kdo s ním půjde a kdo ne. Ale to všechno rozhodnou voliči, kteří mají možnost nepustit Mečiara do parlamentu.“

„Bohužel někteří lidé vnímají svobodu tak, že nemusí jít volit. To znamená, že svobodu vnímají jen negativně, že mohou od něčeho beztrestně utéct. A ne, že si sami dají za povinnost jít volit v pravém principu občanství. Každé volby ovlivňují vývoj v zemi minimálně na deset let, to znamená, že i tyto volby ovlivní naši zemi na dlouhá léta dopředu,“ dodává opoziční poslankyně Magda Vášáryová.

Vojtěch Berger, Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme