Jižní Korea pátrá po příčinách potopení válečné lodi i pohřešovaných námořnících

Jihokorejská válečná loď se po explozi potopila. Existuje podezření, že plavidlo mohlo být zasaženo severokorejským torpédem. K incidentu došlo na sporné námořní hranici se Severní Koreou. Záchranáři také stále pátrají po desítkách námořníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Torpédoborec DDG 51 Arleigh Burke

Torpédoborec DDG 51 Arleigh Burke | Foto: US NAVY

Do pátrání po pohřešovaných námořnících se zapojilo dvanáct plavidel i vrtulníky. V oblasti jsou připravena pomoci i americká plavidla. Spojené státy mají na jihu Korejského poloostrova v rámci jednotek OSN rozmístěno na 28 a půl tisíce vojáků.

Dosud bylo zachráněno 58 námořníků, třináct z nich je zraněno, nejsou ale v ohrožení života. Stále se ale pohřešuje 46 námořníků a naděje na to, že budou objeveni živí, se postupně snižuje. Moře je navíc v této oblasti velmi studené. Potápěči nyní zjišťují příčinu exploze, po které se 88 metrů dlouhá korveta se 104 členy posádky potopila v pátečních pozdních hodinách. Loď o výtlaku 1200 tun byla také vybavena torpédy a dalšími zbraněmi.

Kdo loď potopil?

Podle Soulu zatím neexistují důkazy, že by válečná loď byla zasažena severokorejským torpédem. Jednotky KLDR sice v pátek cvičily střelby, Pchjongjang navíc včera také pohrozil Soulu a Washingtonu jaderným útokem kvůli údajným snahám svrhnout režim Kim Čong-ila, výraznější aktivita komunistické armády ale nebyla zaznamenána.

Ani Spojené státy podle Washingtonu nezjistily nic, co by nasvědčovalo útoku ze strany Severní Koreje. Dnes ráno se pak celou situací znovu zabývalo mimořádné jednání bezpečnostních ministrů a šéfů ozbrojených sil, které svolal jihokorejský prezident I Mjong-bak, oficiální stanovisko ale nebylo zatím vydáno.

Sporná námořní hranice

Tento poslední incident ale není poslední, v minulosti docházelo právě v oblasti námořní hranice ke střetům mezi oběma znepřátelenými stranami.

Námořní linie byla vytyčena OSN na konci Korejské války v roce 1953, ovšem Pchjongjang jí odmítá uznat. V její blízkosti proto také docházelo ke střetům mezi armádami obou zemí, při největším z nich v roce 1999 zahynulo sedmnáct jihokorejských a desítky severokorejských vojáků.

Námořníci umírali i v roce 2002. Naposledy na sebe plavidla obou zemí střílela vloni v listopadu, kdy severokorejská loď začala hořet, počet obětí však není znám.

Robert Mikoláš, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme