Arabský summit odsoudil Izrael a vyzval k posílení spolupráce s Íránem

Arabský svět musí chystat plány pro situaci, kdy se definitivně zhroutí pokusy o mírové urovnání mezi Izraelem a Palestinci. I takový názor už dnes zazněl na summitu Ligy arabských států v libyjské Syrtě. Sjeli se na něj vůdci 22 arabských zemí a jeho nejzásadnějším tématem je právě výbušná situace na okupovaných palestinských územích, hlavně ve východním Jeruzalémě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

arabské jednání

arabské jednání | Foto: Jiří Hošek

Varování pronesl přímo generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá, který prohlásil, že politika Izraele dohnala situaci do zlomového bodu, kdy hrozí zhroucení mírového procesu. Arabský svět prý kývl na mírové proces s Izraelem, místo toho prý ale přišla jen ztráta času.

Přehrát

00:00 / 00:00

O summitu Ligy arabských států mluvil na Radiožurnálu blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Izrael podle Músy naproti tomu dosavadních dvacet let vyjednávání využil k posilování své politiky, jako je usazování židovských osadníků na okupovaná území.

Arabští vůdci proto také zvažují, zda za této situace podpoří další palestinsko-izraelské rozhovory.

Přátelství s Íránem

V zájmu stability je prý také potřeba posílit kontakty s Íránem. Spojené státy se přitom v poledních letech naopak snaží takzvaně umírněné arabské státy zapojit do kampaně proti íránskému jadernému programu.

Podobných výroků, jaké pronesl generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá ale na summitu zazněla celá řada. Palestinský prezident Mahmúd Abbás například řekl, že je třeba zabránit judaizaci východního Jeruzaléma.

Izraelskou politiku v této části Jeruzaléma odsoudil i turecký premiér Erdogan, jehož země sice není součástí Ligy arabských států, ale byl na summit pozván jako host.

Rozpory mezi Araby

Samotný mírový plán Ligy arabských států je znám již osm let. Podle něj by všechny členské státy uznaly Izrael výměnou za to, že by se Izrael stáhnul ze všech okupovaných území. Tento plán přijal summit Ligy arabských států již v roce 2002 v libanonském Bejrůtu.

Izrael odmítl podobný plán přijmout, i když například izraelský prezident Šimon Perez řekl, že je to dobrý nápad a že by z toho bylo určitě co vybírat.

Dvoudenní summit hostí vůbec poprvé v historii Libye. Její vůdce Muammar Kaddáfí v nezvykle krátké zahajovací řeči uvedl, že už nejsou potřeba další projevy, ale konkrétní akce. Například zpravodaj televize al-Džazíra si všiml, že zatímco se všichni shodují v kritice Izraele, uvnitř arabského tábora zůstává mnoho nevyřešených rozporů.

Břetislav Tureček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme