Spolková vláda chce snížit dotace na výrobu solární energie

Německým firmám podnikajícím v solárním průmyslu údajně hrozí vážné potíže. Spolková vláda totiž radikálně snižuje dotace na výrobu solární energie. Na začátku roku se subvence snížily o deset procent a záhy by to mělo být dalších 15 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Náklady na fotovoltaické zdroje energie se v posledních letech dramaticky snížily, uvádí spolková vláda, podle níž se i návratnost investic do solárních zařízení razantně zkrátila. Představitelé solární branže ale počínání kabinetu Angely Merkelové považují za chaotické, hlavně s poukazem na záměr výrazně prodloužit životnost jaderných elektráren. „Berlínská vláda neví, co chce,“ tvrdí třeba mluvčí společnosti Schott Solar Klaus Bernhard Hofmann.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek hovoří o dortační politice spolkové vlády pro solární energetiku

„Spolková vláda potřebuje jasnou energetickou koncepci. Máme tu systémovou kolizi mezi podporou obnovitelných zdrojů energie a rozvojem konvenční energetiky, včetně té jaderné. Tuhle nejasnost bude muset vláda dříve nebo později odstranit.“

Spolkový kabinet tvrdí, že energii z atomu Německo potřebuje, protože by její podíl na energetickém „mixu“ nebylo čím zacelit. To zastánci obnovitelných zdrojů popírají a tvrdí, že do roku 2020 může 47 procent německé spotřeby elektřiny pocházet z nekonvenčních zdrojů. Zástupci německého solárního průmyslu mají ale ještě jednu výraznou obavu a sice že by mohli ztratit dosud výsadní postavení na světovém trhu.

„Máme tu dvě věci, které spolu souvisejí, ale které nejsou ze stejného soudku. Zaprvé je to konkurenceschopnost německého solárního průmyslu a za druhé, jak se politicky postavit k dotacím solární energie,“ uvádí Klaus Bernhard Hofmann. Drastické krácení subvencí celkem o čtvrtinu oproti roku 2009, prý přímo ohrožuje 1000 pracovních míst a samotnou existenci některých firem.

„Věříme, že prostředky, které Německo vkládá do fotovoltaiky, jsou investicí do budoucna. A to nejenom pro spotřebitele, který dlouhodobě pocítí snížení ceny energie. Je to taky investice do ochrany životního prostředí a snížení energetické závislosti Německa,“ říká David Wortmann z firmy First Solar.

Odborný časopis „Photon“ napsal, že nářky solární branže jsou neopodstatněné. Energie ze slunečního záření byla totiž dosud státem podporovaná zhruba dvacetkrát víc, než energie větrná. Magazín spočítal, že solární kolektory instalované v posledních letech, by do roku 2029 zatížily na dotacích německé spotřebitele částkou 10 miliard eur.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme