Saúdská Arábie prý posílá stamilióny dolarů balkánským radikálním islamistům

Saúdská Arábie zakládá na Balkáně radikální muslimské organizace a vytlačuje tak původní umírněný islám, který v této části Evropy po staletí fungoval. S odvoláním na tajné dokumenty makedonské vlády to píše britský list Sunday Times.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

islamisté

islamisté | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

V článku zmiňuje i případy, kdy úřady na Balkáně odhalily skrýše zbraní. Jen v Makedonii už prý zaznamenaly padesátku mužů, kteří se nechali naverbovat do války proti Američanům v Afghánistánu.

Vyšetřují se také saúdskoarabské islámské charity podezřelé z toho, že shánějí a perou peníze pro ozbrojené skupiny.

Hlavní tlak je ale podle zdrojů britského listu v ideologické rovině. Na stavby mešit sloužících vahábistickým a salafistickým komunitám už Saúdská Arábie poslala v přepočtu miliardy korun.

Šest tisíc korun měsíčně dostávají i někteří balkánští muži, kteří přijmou tyto fundamentalistické směry islámu. Nosí potom velké bradky a jejich ženy si musejí zahalovat celý obličej takzvaným nikábem, což je na Balkáně zcela nová záležitost.

Břetislav Tureček, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme