Nečas po volbách vyloučil velkou koalici ODS a ČSSD

Nový volební lídr ODS Petr Nečas dnes odmítl, že by jeho strana po volbách vytvořila velkou koalici s ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas

Petr Nečas | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Právě vytvoření velké koalice se obávala místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová, když se z kandidátky stáhl Mirek Topolánek. Nečas ale v televizi Prima ujistil, že nic takového nehrozí.

„Jsem zásadní odpůrce velké koalici. Obzvláště pak velké koalice se současným vedením ČSSD. Tím, že Mirek Topolánek opustil kandidátku občanských demokratů a na jeho místě jsem já, se strana ve vztahu ke koalici s Jiřím Paroubkem postoj nezměnil,“ řekl Nečas v diskusním pořadu.

ODS by mohla blokovat vládní nařízení

Zástupci ODS se také znovu vyjádřili k situaci kolem současného kabinetu. Občanští demokraté nebudou v případě neshody s premiérem hlasovat pro některá vládní nařízení. V České televizi to řekl místopředseda strany David Vodrážka. ODS po Janu Fischerovi chce, aby dodržel dohody dojednané při vzniku překlenovací vlády.

„My určitě nebudeme vyzívat naše ministry, aby odešli z vlády, nicméně určitě se může stát, že nebudeme tuto vládu podporovat. Respektive naši ministři nebudou hlasovat pro různá vládní usnesení. Ctíme původní dohody, dohody se nemění, zelení nominovali ministry, nechť nominují ministry znovu,“ uvedl Vodrážka.

Strana zelených ale vládu nechce dál podporovat. A to poté, co premiér rozhodl, že odcházejícího ministra životního prostředí Jana Dusíka nahradí dosavadní ministr zemědělství Jakub Šebesta nominovaný za ČSSD. Zítra pak podá demisi druhý ministr za zelené, šéf resortu pro lidská práva Michael Kocáb. Jeho funkce by se měl ujmout sám premiér Fischer, jak dnes Kocáb v České televizi potvrdil:

„Pan premiér mi skutečně přislíbil, že se ujme této oblasti a musím říci, že tak bude v nejlepších rukou. Jan Fischer dlouhodobě osvědčil velikou vnímavost vůči těmto otázkám. Dokonce jsme se bavili už o konkrétních agendách, o tom, co by bylo potřeba udělat.“

Petr Medek, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Lukáš Vincourek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme