Čínská automobilka Geely přebírá Volvo

Americký Ford se v neděli dohodl s čínskou automobilkou Geely na tom, že jí prodá švédské Volvo. Obchod za v přepočtu 34 miliard korun, je prozatím největší čínskou akvizicí v této oblasti

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přední pohled

Přední pohled | Foto: Volvo

Experti považují převzetí Volva jen za další z řady signálů potvrzující fakt, že se pomyslné těžiště automobilového sektoru přesouvá ze Spojených států do Číny.

„Tato akvizice je součástí širší snahy hlavních čínských automobilek na expanzi de facto v celém světě, jak v Americe, tak v Evropě. Tento plán do toho velmi dobře zapadá, takže trhy tomu můžou věřit,“ řekl ve Světě o osmé Rádia Česko analytik společnosti Capital Partners Josef Stoulil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Josef Stoulil hovořil v Rádiu Česko o přechodu Volva do čínských rukou.

Číňané koupili práva používat značku nebo design Roveru nebo SAABu. Podle Stoulila je to určitě trend. Dochází de facto ke globálnímu přesunu kapacit na vývoj, výrobu, distribuci, prodeji automobilek.

„Hrubý domácí produkt Číny je zcela odlišný od Evropy nebo od Ameriky. Síla ekonomiky musí být někde uplatněna, takže si myslím, že těchto akcí bude přibývat a budeme si muset zvyknout, že v evropských automobilkách budou například i v představenstvu sedět čínští představitelé,“ uvedl analytik Stoulil.

Dovede si představit, že Čína bude mít zájem i vstoupit do určitého impéria Volkswagenu a podobných automobilek. Nedá se to podle něj to vyloučit.

Zákazníci si prý budou muset počkat na určité nové technologie. „Chce to dobrou pověst čínských automobilů, resp. převzatých značek, aby udržely standard, který je od evropských vlastníků nastaven a aby si známé značky udržely svoji pozici na trhu. Zákazníci si zkrátka budou muset počkat, co předvedou čínští vlastníci,“ uzavřel Josef Stoulil.

Roman Chlupatý, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme