Řecko se pokusí udat dluhopisy až za 5 mld. eur

Řecko tento týden čeká zásadní zkouška. Země se totiž se pokusí na globálních trzích udat dluhopisy až za 5 miliard eur. Vyplývá to z informací Financial Times.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký parlament, Atény

Řecký parlament, Atény | Foto: europa.eu

Jak list dodává, reakce investorů do značné míry rozhodne o tom, zda zadlužené Řecko bude potřebovat přislíbenou společnou pomoc Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

Buď totiž peníze nutné na zažehnání nynější krize Atény seženou od soukromých investorů, a nebo se zřejmě budou muset obrátit na Washington a Brusel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Luděk Niedermayer ve Světě o deváté Rádia Česko

Podle ředitele konzultingu společnosti Deloitte Luďka Niedermayera není vyloučeno, že trhy budou mít o řecké dluhopisy zájem a zemi se tak podaří ufinancovat své závazky bez pomoci MMF a Unie.

„Já si myslím, že dlouhodobě, kdybychom se dívali na měsíce dopředu, tak pokud řecká vláda začne dělat tu práci, kterou musí dělat, to znamená uklízet ten nepořádek z minulosti, tak nebude mít zásadní problémy se získáváním peněz na financování deficitu a dluhů, což neznamená, že zrovna ta příští aukce dopadne dobře,“ řekl Niedermayer na Rádiu Česko a dodal:

„Nicméně za ten úrok, který je opravdu velmi vysoký a na který si řecký premiér stěžuje, ty bondy byly poměrně atraktivní a zatím podle mého názoru ten dosavadní vývoj dává určitý optimismus, že Řekům se podaří potřebné peníze získat.“

Nebezpečí státního bankrotu ale v Řecku podle něj definitivně zažehnáno není. “Opravdu tu situaci mají v rukou Řekové. Opravdu budou muset provádět na své poměry drastické změny. Evropa jenom kroutí hlavou nad tím, co všechno v minulosti Řekové dělali a spoustu těch věcí bude muset být změněna, zrušena, upravena, což část populace příliš nekvituje,“ upozornil Luděk Niedermayer.

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme