Vyhubil dinosaury klimatický stres?

Podle nejnovější vědecké studie za vyhubení dinosaurů nemůže ani tak impaktová událost, jako spíš dlouhodobý klimatický stres.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mapa Chicxulubského kráteru

Mapa Chicxulubského kráteru | Foto: Virgil L. Sharpton, University of Alaska/NASA

Před necelým měsícem vynesl mezinárodní panel vědců verdikt, podle kterého je jedinou příčinou zániku dinosaurů dopad asteroidu na poloostrov Yucatán. Ostatní teorie, například masivní vulkanismus a dopad dalšího kosmického tělesa, vědci po přezkoumání veškerých známých dat zamítli. Někteří odborníci se ale přesvědčit nenechali. Paleontolog Michael Prauss ze Svobodné Univerzity Berlín (Freie Universität Berlin) se na základě své nejnovější studie domnívá, že impakt asteroidu byl pouze jednou ze série katastrofických událostí a velké vymírání bylo výsledkem chronického stresu biosféry.

Michael Prauss analyzoval vrtná jádra z texaské Brazos River. Tato oblast leží asi 1000 km severozápadně od Chicxulubského kráteru a mezi geology je známá kompletně zachovalými sedimenty ze svrchní křídy. Výskyt mikrofosílií jako jsou cysty řas, pylová zrna a spóry kapradin podle Prausse ukazuje, že klima i ekosystémy začaly kolísat dlouho před dopadem asteroidu. Pravděpodobnou příčinou mohl být dekkánský vulkanismus v oblasti dnešní Indie, který přetrvával miliony let a vyvrcholil právě na hranici křídy a paleogénu.

Zdroj: ScienceDaily, Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme