Velitel NATO v Evropě žádá Česko o posílení mise v Afghánistánu

Severoatlantická aliance žádá Česko o další vojáky pro Afghánistán. V Praze o tom dnes jedná vrchní velitel sil NATO v Evropě admirál James Stavridis.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

James Stavridis - vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě (SACEUR)

James Stavridis - vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě (SACEUR) | Foto: Tomáš Adamec

Admirál Stavridis opakovaně zdůraznil, že čeští vojáci mají v rámci NATO vynikající pověst. „Vaše jednotky odvádějí skvělou práci v Afghánistánu, Kosovu a při ochraně vzdušného prostoru v Pobaltí,“ řekl admirál Stavridis.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyslání dalších českých vojáků do Afghánistánu mluvil v pořadu Stalo se dnes bezpečnostní analytik Jan Schneider.

Na základě těchto zkušeností NATO žádá o vyslání 55 českých vojenských instruktorů. Většina zemí už misi v Afghánistánu posílila, taktně připomněl Stavridis.

„Požádali jsme Českou republiku o další instruktory, protože cesta k úspěchu v Afghánistánu vede pouze přes výcvik tamních bezpečnostních sil,“ řekl vrchní velitel NATO v Evropě.

O vyslání dalších vojáků ale musí rozhodnout sněmovna, kde jsou proti sociální demokraté a komunisté. „Rok 2010 je skutečně klíčový. Navýšení má smysl právě v této době. Pokud dostaneme souhlas někdy v průběhu dubna, tak rozmístění lze stejně předpokládat až v druhé polovině roku,“ podotkl ministr obrany Martin Barták.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu šéfa NATO v Evropě sledoval Martin Dorazín.

Armáda má v záloze i variantu pro případ, že poslanci zvýšení počtu odmítnou. Potvrdil to náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. „Samozřejmě nechci předjímat výsledek pokračující schůze. To je to, co se týká navýšení padesáti pěti vojáků. Ale hovořili jsme i o tom, jak bychom v rámci stávajícího mandátu mohli pomoci především při výcviku afghánských národních sil,“ uvedl Picek.

Podle bezpečnostního analytika Jana Schneidera by to za určitých podmínek bylo možné: „Jestliže je limitovaný počet vojáků, tak pak by se museli někteří experti na jiné problematiky stáhnout a nahradit instruktory na různé druhy výcviku, což si myslím, že je pro Afghánistán mnohem perspektivnější.“

Martin Dorazín, Lenka Rafaelová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme