Důchodci budou radit důchodcům, jak čelit podvodníkům

Případy okradených nebo podvedených důchodců se přes varování policie opakují stále dokola. Důvěřiví lidé ochotně vpustí do bytu podvodníka, který se třeba vydává za pracovníka plynáren či podomního prodejce a v nestřežené chvíli obere seniora o veškeré úspory. Policie proto nyní přišla s projektem Senioři sobě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři

Senioři | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zkušenost s podvodníkem má i paní Marie: „Chtěl nabízet, že nabrousí nože nebo něco takového.“ Muže dokázala odmítnout, daleko častěji ale důvěřiví senioři zloděje domů pustí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projekt Senioři sobě se zajímala redaktorka ČRo Drahomíra Bačkorová

Policisté sice před podobnými případy varují, ale marně. Proto vznikl nápad proškolit samotné důchodce.

“Hlavním cílem je, aby senioři mezi své známé, přátele a kamarády ve svém okolí šířili informace o tom, jakých podvodných jednání se podvodníci dopouštějí,“ říká preventistka Jitka Vavřinová a vysvětluje, že starší lidé spíš věří svým vrstevníkům než mužům v uniformě.

Jak ale poznají, že samotný rádce není podvodník? „Každý z kurýrů je vybaven průkazem kurýra prevence,“ doplňuje Vavřinová s tím, že kromě jména je na průkazu i kontakt na nejbližší oddělení policie.

Právě takový průkaz dnes proškolení kurýři získají a od 1. dubna začnou radit svým vrstevníkům v celém kraji.

Martin Hromádka, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme