Chlumec na Ústecku může kvůli dluhům přijít o radnici i rybník

Dluhy za 90 milionů korun, dvě exekuce, trestní oznámení, zástavní právo na obecní majetek. S tím vším se potýká obec Chlumec na Ústecku. Tamnímu zastupitelstvu se přesto už měsíc nedaří sejít se na jednání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (vzor tisícikoruny).

Peníze (vzor tisícikoruny). | Foto: Tomáš Adamec

Majetek obce Chlumec na Ústecku jde do nucené dražby. Obci se přes veškerou snahu nepodařilo sehnat 12 milionů korun na uhrazení dluhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémy zadlužené obce Chlumec se zajímala redaktorka ČRo Veronika Kindlová

Nevyšel ani prodej části obecního majetku. Zkomplikoval ho daňový nedoplatek vůči finančnímu úřadu.

“Jakmile bylo vydáno zástavní právo finančním úřadem, veškerá jednání se ztížila. Podmínky, které si následně firmy kladly, byly pro obec natolik nevýhodné, že jsem od nich museli ustoupit,“ vysvětluje starosta Chlumce Josef Říha.

A tak se za pár dní bude dražit chlumecká radnice, zdravotnické středisko a možná i obecní rybník. I potom zůstanou dluhy za bezmála 80 milionů korun a soudy s některými věřiteli.

Tamní zastupitelstvo má navíc problém se vůbec sejít a jednat. Včera bylo jeho jednání ukončené kvůli nedostatku přítomných zastupitelů, během měsíce už počtvrté.

“To je každopádně oddalování zodpovědnosti za to, kam se obec dostala. Určití lidé tady mají zájem, aby obec fungovala, někteří lidé mají zájem, aby čím hůř, tím lépe,“ upozorňuje jeden z občanů na fakt, že mezi nepřítomnými zastupiteli byli ti, kteří jsou s dluhy spojováni, včetně bývalého starosty.

Martin Hromádka, Veronika Kindlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme