Kunovický Evektor představí nový dopravní letoun

Fanoušci českých letadel mají dnes velký den. Továrna Evektor představí v Kunovicích prototyp nového dopravního letounu, který byl na našem území vyroben po 40 letech. Čtrnáctimístný EV-55 Outback má být pro své vlastnosti plnohodnotným nástupcem legendárního Turboletu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

EV-55 Outback

EV-55 Outback | Foto: evektor.cz

Vývoj nového letounu trval šest let a Evektor na něm spolupracoval s dalšími devatenácti firmami. Stroj chce továrna nabízet za cenu kolem dvou milionů dolarů, tedy asi 38 milionů korun.

Jak Radiožurnálu řekl spolumajitel výrobce Jaroslav Růžička, letoun je vybavený dvěma turbovrtulovými motory Pratt & Whitney a dokáže letět rychlostí více než 400 kilometrů za hodinu.

„Je to letadlo, které je primárně určené pro přepravu osob a nákladu, to znamená maximálně čtrnácti osob nebo víc než 1800 kilogramů nákladu. Může startovat a přistávat z nezpevněných ploch, je určené pro vysokohorské použití, těžké podmínky, zvýšené teploty a podobně,“ doplnil Růžička.

Poslední podobně velké dvoumotorové letadlo sériově vyráběné v tuzemsku byl legendární L-410 Turbolet. Šlo o nejrozšířenější dopravní letoun československého původu, který se v Letu Kunovice začal vyrábět v roce 1969. Výroba trvá dodnes, v posledních letech ale vzniká jen několik kusů ročně.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme