Menší společnosti na pražské burze odkrývají karty

Jak zajímavé jsou v tuto chvíli pro investory menší společnosti obchodované na pražské burze? U pěti z nich mnohé napoví dnešek a zítřek. Technologická KIT Digital, petrochemický koncern Unipetrol a kontroverzní developer Orco totiž oznámí jak se jim loni dařilo už během příštích několika hodin. Ve středu pak odhalí informace pojišťovna VIG a síť autobazarů AAA.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orco

Orco | Foto: Marián Vojtek

Podle analytika BH Securities, Petra Hlinomaze, je nevýhodou menších firem jejich menší likvidita. Ta přináší určitou obtížnost, když člověk potřebuje zainvestovat určitý objem peněz:

Přehrát

00:00 / 00:00

Mají investoři o malé společnosti na pražské burze zájem?

"Přitažlivým faktorem je, že tyto akcie se často mohou odchylovat nebo nabývat odlišných hodnot od celkového trendu trhu, takže je možné při návratu odchylek k celkovému pohybu využít těchto pohybů."

Z hlediska cenového vývoje upoutal Petra Hlinomaze KIT Digital. Zatímco AAA jsou na setrvalé úrovni.

O společnostech jako Unipetrol nebo VIG si Hlinomaz myslí, že jde spíš o střední společnosti a tak je zájem setrvalejší.

Unipetrol i přes pokračující problémy za poslední měsíc posílil o bezmála 20 procent. Pravděpodobnost, že dnešní zpřesněné výsledky za loňský rok tento růst zastaví, je nízká:

"Je to jednak pozitivním pohybem trhu, a také mírně rostoucími cenami ropy, respektive postupně stoupajícími rafinérskými maržemi," dodává Hlinomaz.

Nyní se čekají auditované výsledky za rok 2009. Nemám definitivní obrázek o tom, jak by se mohl vyvíjet první kvartál. Obávám se, že ještě zažijeme ztrátu, protože ty rafinerské marže se nevyvíjejí tak rychle, jak bychom si přáli.

Společnost Orco i nadále zažívá bouřlivé dny. Minulý týden skupina vlastníků oznámila, že se pokusí vyměnit celé vedení.

"Orco se loni pohybovalo ve ztrátě. Je vidět určitý pokles tržeb, přibližně do 17%, ty ztráty budou poměrně značné v řádu stomilionů dolarů. Souvisí to s neblahým přeceňováním majetku a projektů, tak jak klesal realitní trh. Možná se dočkáme překvapení, možná pokles hodnoty majetku nebude tak zásadní, vysvětluje Petr Hlinomaz.

Roman Chlupatý, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme