Švýcarský arbitr v miliardové kauze Diag Human odstoupil

Spor firmy Diag Human s českým státem se dál komplikuje. Švýcarský rozhodce Damian Della Ca, kterého si firma zvolila, odstoupil z rozhodčí komise. Rádiu Česko to potvrdil právní zástupce společnosti Jan Kalvoda. Ministerstvo zdravotnictví za tím vidí snahu firmy o zdržování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krev

Krev | Foto: European Commission Audiovisual service

V senátu tak zůstali bývalý proděkan plzeňských práv Milan Kindl a pražský zastupitel a šéf Hospodářské komory Petr Kužel. Ten krok švýcarského rozhodce přivítal. Podle něj to přispěje k ukončení několikaletého sporu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jeden z rozhodců arbitráže firmy Diag Human s českým státem Petr Kužel

„Já jako předsedající rozhodce jsem měl velký problém, protože švýcarský kolega byl jen jednou na jednání a to v loňském roce. Z mého pohledu byl celý proces bojkotován jeho přístupem, takže jsem rád, že odstoupil,“ uvedl Kužel.

Damian Della Ca odůvodnil své rozhodnutí mimo jiné pochybnostmi o nezaujatosti dalšího z rozhodců Milana Kindla i dalšími okolnostmi arbitráže, které prý pokládá za nestandardní.

„Máme teď 30 dní na jmenování nového rozhodce. Určitě zvolíme nějakou známou osobnost z oblasti práva. Opět ale ze Švýcarska. Českých rozhodců s dobrými kontakty na jistá místa je v arbitráži už dost," řekl Kalvoda.

Dvě nové firmy

Diag Human vede arbitráž s Českou republikou kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou a domáhá se mnohamiliardového odškodného. Kauza má v posledních měsících překotný vývoj. Začátkem roku se k účasti na arbitráži přihlásily dvě firmy - Towitt Machinery se sídlem na Kypru a Dumfries Holding, která vznikla až 30. listopadu 2009 na ostrově Svatý Vincent a Grenadiny.

Zahraniční právník, který do arbitráže přihlásil Dumfries Holding, je podle včerejšího zjištění Reportérů ČT klientem advokátní kanceláře jednoho z rozhodců - Milana Kindla. Kindl, známý z kauzy plzeňských práv, má tak podle ČT vazby na společnost, o jejímž nároku na miliardový podíl z arbitráže má rozhodovat.

Tento týden také firma Diag Human navrhla vládě, aby se zastavilo současné přezkumné rozhodčí řízení a aby obě strany sporu respektovaly původní rozhodčí nález z roku 2008.

Původní nález určil, že stát má firmě zaplatit přes osm miliard korun a úroky, obě strany sporu se však tehdy odvolaly. Česko nárok firmy odmítlo, Diag Human požadovala 15 miliard korun.

Další průtahy

Ministerstvo zdravotnictví chápe odstoupení švýcarského arbitra jako zdržovací taktiku. „Z našeho úhlu pohledu je navýsost jasné, pravým cílem tohoto kroku byla snaha zmařit jednání rozhodčího senátu, zajistit to, aby se toto jednání neuskutečnilo. Samozřejmě také případně zamezit tomu, aby bylo rozhodnuto,“ řekl náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauze Diag Human se dlouhodobě věnuje redaktorka aktuálně.cz Sabina Slonková

I podle redaktorky aktuálně.cz Sabiny Slonkové, která se kauze dlouhodobě věnuje, přinese odstoupení jednoho z rozhodců další průtahy.

„Podle mých informací byli rozhodci připraveni vynést verdikt a ten pro společnost Diag Human nevyzníval příznivě. Výměna rozhodce může způsobit, že rozhodovat bude už jiná vláda, která může být nakloněná jinému vypořádaní s Diag Human,“ myslí si Slonková.

Della Ca sice odstoupil sám, ale podle redaktorky je to jednoznačně v zájmu Diag Human. „Je to rozhodce nominovaný právě touto firmou a se svým rozhodnutím přichází ve chvíli, kdy je na spadnutí verdikt, který pro Diag nevypadá příznivě,“ míní Slonková.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Marián Vojtek, Václava Marešová, Robert Břešťan, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme