Nejrozšířenějšími drogami jsou pervitin a marihuana

Největším problémem v oblasti drog zůstává pervitin a marihuana, alespoň podle výroční zprávy za loňský rok, kterou dnes zveřejnila Národní protidrogová centrála. A to i přes nedávné rozhodnutí vlády, která upravila povolené množství držené drogy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

varna pervitinu  (ilustr. foto)

varna pervitinu (ilustr. foto) | Foto: Policie ČR

Problematická je přetrvávající masová výroba pervitinu, neboli metanfetaminu, v malých, dá se říci kuchyňských laboratořích. V loňském roce odhalili policisté takových varen v České republice 341. Dostupnost pervitinu roste a problémem je i opětovná dostupnost léků s pseudoefedrinem, ze kterých se pak pervitin vaří.

Přehrát

00:00 / 00:00

O trendech v užívání drog v České republice mluvil na Radiožurnálu Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály.

„Problematičtí jsou i uživatelé této drogy, kteří se dopouštějí sekundární trestné činnosti. Přitom uživatelé pervitinu dnes tvoří dvě třetiny všech českých uživatelů drog,“ říká ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Situace na českém trhu je ale podle Jiřího Presla z nadace Drop In po řadu let stabilizovaná. „O žádný katastrofický vývoj nejde,“ řekl Presl.

Konopná velmoc

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Presl z nadace Drop In v pořadu Stalo se dnes.

Dalším problémem je podle Národní protidrogové centrály průmyslové pěstování konopí. Loni policisté odhalili 84 velkopěstíren, nejvíce v Ústeckém a Středočeském kraji. Průměrně připadá 366 rostlin konopí na jednu takovou pěstírnu.

O tento byznys se rovným dílem dělí Češi s občany vietnamské národnosti. Někdy jsou Češi zaměstnanci vietnamských obchodníků s marihuanou. Podle Národní protidrogové centrály jsme v kontextu Evropy jedním z největších producentů marihuany.

Je kouření horší?

„Kdybychom byli opravdu objektivní, tak tou nejnebezpečnější drogou není ani pervitin, heroin či jiné drogy, které zmiňuje Národní protidrogová centrála, ale obyčejné kouření tabáku. Náš pohled je totiž trochu jiný než pohled policejní. My drogovou scénu vidíme šířeji, nejen na úrovni ilegálních drog,“ uvádí odborník na léčbu závislostí Ivan Douda z centra Drop In.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle odborníka na drogovou problematiku z centra Drop in Ivana Doudy existuje na problematiku drog několik pohledů.

Podle Doudy je kouření v porovnání s ostatními drogami jednoznačně nebezpečnější i proto, že v jeho důsledku ročně předčasně zemře v České republice dvacet tisíc lidí.

„Některé interpretace drogové problematiky jsou příliš rychlé, příliš idealistické, příliš politické, respektive voličské z hlediska politiků. Problematika je daleko širší, i když samozřejmě ten policejní pohled je oprávněný, potřebný a nutný. Nicméně je jen jedním z pohledů,“ dodává Ivan Douda.

Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková, Alice Kottová, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme